Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrick Federley lämnar politiken

Efter att det kommit fram att Frederick Federleys sambo dömts för grov våldtäkt mot barn, lämnar han nu politiken. Tidigare europaparlamentarikern meddelade det till Dalarnas Tidningar under fredagen.
Fredrick Federley.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Fredrick Federley.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Fredrick Federley (C) lämnar politiken.

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken, säger Fredrick Federley till Dalarnas Tidningar.

Han ersätts av Emma Wiesner (C) i Europaparlamentet.  

Sedan det blivit känt att Fredrick Federley haft en relation med en man som är dömd för grov våldtäkt mot barn har C-toppen varit sjukskriven. 

Nu lämnar Fredrick Federley politiken helt, berättar han för Dalarnas Tidningar. 

– Det finns inget annat sätt att komma vidare, säger han.

– Sedan min kollaps och att jag totalt gick in i väggen har jag inte kunnat få ro. Alla säger att man ska vila men det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna mina politiska poster.

Hon ersätter Federley

Fredrick Federley säger att brotten som ex-sambon dömts är ”fruktansvärda brott” och att han ”mår fysiskt illa bara av att tänka på det” 

C-toppen tog i går kväll beslutet att söka sig bort från politiken.

Exakt när Federley lämnar Europaparlamentet formellt vet han inte. Däremot konstaterar han att han lämnar sina uppdrag ”här och nu”. Emma Wiesner (C) ersätter honom i EU-parlamentet. 

Annie Lööf (C) kommenterar Fredrick Federleys beslut.

– Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt ut fokusera på sin hälsa. Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och är oerhört sorgligt.

Richard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk samt klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen, ger sitt stöd till sin partikollega.

”Det här är sorgligt på så många plan. Jag och Fredrick har gjort mycket bra ihop (speciellt efter att vi var på total kollisionskurs i ungdomsförbundet). Som politiker kommer han vara saknad. Som människa hoppas jag han får tid och ro att läka”

”Har gjort missbedömningar”

Federley skriver också om sin sorti på Facebook.

”Trots min sjukskrivning så får jag inte ro. Fortsätta spekulationer och nyheter baserade på rykten och halvsanningar gör att jag inte kan komma framåt i läkeprocessen.”

Vilka ”rykten och halvsanningar” han syftar på framgår inte av inlägget. 

”Jag vet att jag har gjort missbedömningar under det senaste året. Men jag vill vara tydlig med att jag aldrig, aldrig någonsin utsatt min dotter för fara. De avskyvärda, oförlåtliga och fruktansvärda brott som en person som tidigare stått mig nära har gjort har jag ingen som helst tolerans för. De som försökt måla en annan bild har verkligen ingen aning om vem jag är.”

Expressen söker Fredrick Federley.

Viktor Barth-Kron om att Fredrick Federley lämnar politiken.
Centerpartiets Frederick Federley lämnar politiken efter att det blivit känt att han vetat om att sambo dömts för grov våldtäkt mot barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.