Fredrick Federley säljer gården efter grannfejden

Centerpartisten, tillika tidigare EU-parlamentarikern, Fredrick Federley.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fredrik Federleys gård.

Den tidigare EU-parlamentarikern Fredrick Federley säljer sin gård i byn Björbo i Västerdalarna.

Tidigare i år kunde Expressen berätta om hur Federley polisanmält en man boende i området som, enligt anklagelsen, terroriserat honom i flera år.

– Jag flyttar för att jag kommer nära Västerdalälven och dörr-i-dörr med kyrkan, säger Federley själv.

Fredrick Federley säljer sin vackra Dalagård och lämnar Björbo – för att bli granne med Dala-Floda kyrka. Han byter inte bara adress – sedan en månad tillbaka läser han teologi i Uppsala.

– Dala-Floda är orsaken till att jag hamnade i Dalarna och det är där alla mina vänner bor. Nu kom en gård ut som är perfekt för mina behov. Därför säljer jag. Kan inte ha hur många Dalagårdar som helst, säger han.

– Jag flyttar för att jag kommer nära Västerdalälven. Nära Flosjön, nära mina vänner och bor så centralt man bara kan men ändå bo på landet. Och bor i princip dörr i dörr med kyrkan. Vad mer kan en enkel teologistudent begära?, fortsätter han.

Ska du bli präst nu?

– Bara Gud vet var framtiden bär med sig. Jag studerar på halvfart och nosar på framtiden, säger Federley som läser i Uppsala.

Federley tar rygg på ankorna och lämnar gården.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Federleys stormiga år

Det har varit ett stormigt år för centerpartisten, tillika tidigare EU-parlamentarikern, Fredrik Federley. Detta sedan det i december i fjol avslöjades att han under en tid varit sambo med en dömd pedofil.

Sedan dess har Federley lämnat politiken, blivit avslöjad med att ljuga om att han kände till sambons förflutna, annonserat en återgång till politiken genom kyrkovalet och sedan ställt in den kandidaturen. 

Infekterade grannfejden

Samtidigt kunde Expressen tidigare i år också berätta att Federley polisanmält en man, som också bor i den lilla byn Björbo, för förtal.

Mannen ska, enligt anklagelserna terroriserat Federley i en typisk lokal Facebook-grupp, mannen ska bland annat beskyllt Federley för att vara pedofil. Men också hotat med att skjuta centerpartistens hundar.

– De flesta är så oerhört fina. De säger att de tycker om mig. Sen finns det alltid folk som inte gillar en, det finns en person som varit hit och hotat mig som har velat driva mig från byn i flera år, och det vet alla om här, sa Federley då.

Fredrick Federley: ”Inte utsatt min dotter för någon fara”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.