Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrick Federley lämnar riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrick Federley.
Foto: Kamilla Kraczkowski

Fredrick Federley, en av Centerpartiets mest framträdande politiker, lämnar riksdagen efter nästa val.

Han meddelade själv nyheten på sin blogg på torsdagskvällen.

– Jag tror att det är dags för andra att få ta del av de spännande uppdrag jag har haft, säger han.

Fredrick Federley, 34, har arbetat som heltidspolitiker sedan 2002 - men efter nästa val 2014 ska han se sig om efter andra uppdrag.

Centerpolitikern, som länge har varit ett av sitt partis mest kända ansikten, meddelade på torsdagskvällen att han inte kommer att kandidera till riksdagen till nästa val.

Federley säger att han tog beslutet för någon vecka sedan.

– Jag tror att det är dags för andra att få ta del av de spännande uppdrag jag har haft. Men jag vill sitta kvar i partistyrelsen om jag får fortsatt förtroende på stämman i höst.

"Ständigt lära sig"

Federley var en av de som var med om att ta fram Centerpartiets idéprogram vars första utkast kritiserades för att vara alltför liberalt på många punkter. Federley kritiserade sedan flera av de omskrivningar som partiet gjorde.

Men enligt honom har den historien inte något med hans beslut att göra.

– Det är när det blir en riktig politisk debatt som jag tycker att det är roligast, säger han.

Vad kommer du sakna mest med riksdagen?

– Det är alla de människor man har träffat och alla uppdrag man har haft. Att sitta i riksdagen innebär att man ständigt lär sig nya saker.

Vad kommer du sakna minst?

– Är man en medial politiker så är man ständigt under lupp. Nu kanske jag vågar göra avdrag i deklarationen som jag vet att jag får igenom men som jag har avstått ifrån tidigare. Jag kanske kan bli roligare på Twitter.

Federley säger att han inte vet vad han ska göra efter valet 2014. Och han utesluter inte att han kan komma tillbaka till riksdagen.

– Jag tycker att Centerpartiet alltid har haft en sund syn på att gå ut och in i politiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.