Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Freddy vill föda i Sverige för att bli barnets pappa

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Freddy McConnell, 35, är transman, singelpappa och bär på sitt andra barn.
Foto: Privar
År 2018 födde han sitt första barn, ”SJ”.
Foto: Privat

Brittiske Freddy McConnell, 35, är transman och singelpappa. År 2018 födde han sitt första barn, ”SJ”, och i januari 2022 är han beräknad med sitt andra.

Ett barn han vill föda i Sverige.

– Jag gör det här för mina barn, säger Freddy McConnell, från Kent i sydöstra England.

Freddy McConnells första barn, ”SJ”, föddes i hemlandet Storbritannien för snart fyra år sedan. Nu väntar den lilla familjen tillökning, men syskonet kommer förhoppningsvis födas i Sverige. 

Orsaken? 

En lagändring från 2019 möjliggör för transpersoner i Sverige att registrera den föräldrabeteckning som stämmer överens med ens juridiska kön.  

– Svensk lag är i det här avseendet samma för trans- som för cispersoner. Den utjämnar ojämlikheter. En man som föder ett barn registreras som far. På motsvarande sätt får en kvinna vars spermier bidragit till befruktningen registreras som mor, säger Freddy McConnell. 

Vill vara pappa på papperet 

Han hade hoppats på samma förändring och utveckling i Storbritannien. I dagsläget tillåter inte brittiska lagar Freddy att registreras som SJ:s far. Då Freddy har fött sonen så blir han automatiskt sonens mamma i myndigheternas papper. 

– Det vill jag inte. Så på grund av det har jag försökt få domstolen här i England att erkänna mig som pappa, eftersom att jag av engelsk lag anses vara man i alla andra avseenden, säger Freddy McConnell. 

Den blivande tvåbarnspappan har förlorat i brittisk domstol, men fallet kommer att prövas i Europadomstolen. Men en dom kan vara år bort.  

Tills vidare har Freddys förstfödde son inte någon födelseattest.

– Jag gör det här för mina barn. Jag vill inte att min son ska växa upp med felaktiga dokument som kan vara förvirrande och även farliga. Skulle jag förlora i Europadomstolen så kommer jag behöva ställa mig frågan om det är bättre att ha en felaktig födelseattest än ingen alls. Just nu vet jag ärligt talat inte.   

Samlar in pengar

Sedan ett par dagar tillbaka har Freddy McConnells mamma startat en crowd-funding-kampanj för att hjälpa finansiera resan och födseln i Sverige. Eftersom Storbritannien har lämnat EU är det inte en helt enkel process och det finns många frågetecken kring hur allt ska lösa sig. 

Även om orsaken till resan – att få föda och samtidigt på papperet vara pappa till sitt barn – tycks vara lätt ordnat.

– Det är stressigt. Det är inte kul. Det är inget jag önskar någon att behöva göra. Det är inte en situation jag någonsin skulle välja utan någonting jag gör för mina barn. På ett sätt känner jag mig lyckligt lottad som har möjligheten att göra det här, samtidigt är jag arg över att jag behöver göra det. 

Första transpersonen får tävla i OS (Inslag från 20 juli)

Tävlar i tyngdlyftning • Beslutet har ifrågasatts

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.