Freddy Karlberg röstades fram som årets lucia på Södra skolan i Motala. Men rektorn satte stopp och gav kronan till en kvinnlig elev. Foto: Anders Eklund
Freddy Karlberg röstades fram som årets lucia på Södra skolan i Motala. Men rektorn satte stopp och gav kronan till en kvinnlig elev. Foto: Anders Eklund

Freddy får inte bli lucia

Publicerad
Freddy Karlberg röstades fram som årets lucia på Södra skolan i Motala.
Men rektorn satte stopp - och gav ljuskronan till en kvinnlig elev.
- Dålig stil, säger Freddy Karlberg.
Trots att niondeklassaren Freddy Karlberg fick nästan hälften av rösterna blir det inte han som får bära luciakronan i år, skriver Motala och Vadstena tidning. Skolans rektor Birgitta Wessman anser att lucia bör vara en tjej - och gav titeln till flickan som kom på andra plats.
- Det här har inget med kön att göra, säger rektorn till tidningen.
Hon hävdar att det istället beror på att skolan bestämt sig för ett traditionellt luciafirande.
Hon anser att skolan har brustit i "vuxenansvaret" och att hon hade stoppat Freddys kandidatur om hon vetat om den.
Beslutet att stoppa den manlige lucian står fast trots att flera personer i luciagruppen hoppat av i protest.
– Det var många som hade räknat med att jag skulle vinna och tyckte att det var kul att jag tog det steget, säger Freddy till tidningen.
Själv är han också besviken och berättar att han ställde upp för att han tycker att det kunde vara kul med lite förnyelse.
– Förra året deltog också en manlig luciakandidat men han vann inte. Jag ville ställa upp och bli den första, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag