Freddies mamma dömd till fängelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I dag klockan 14.00 kom domen mot den 29-åriga kvinna från Jönköpingstrakten som misstänks ha vanvårdat sin adoptivson Freddie, 3, till döds. 

Hon döms till fängelse i sex månder för vållande till kroppskada.

Kvinnan har genomgått en rättpsykiatrisk undersökning men bedöms som frisk.

- Domen var väntad och vi kommer troligtvis inte överklaga, säger kvinnans advokat Staffan Lindgren till Expressen.se. Pappan fälldes i mitten av mars för grovt vållande till kroppsskada, även han fick sex månaders fängelse. Domen mot mamman kommer senare eftersom hon har genomgått stor en rättspsykiatrisk undersökning.  Den bedömer mamman som frisk och tingsrätten dömer henne därför till fängelse. - Eftersom hon inte bedöms lida av någon allvarlig psykisk störning var fängelsestraffet väntat, eftersom hennes man tidigare fått samma straff, säger Staffan Lindgren som ännu inte hunnit prata med sin klient.

Frias från misstankar om ofredande

 Adoptivmamman var även åtalad för ofredande. Åtalet gällde en händelse i höstas då hon skulle ha tvingat Freddie att slicka upp sin urin från golvet då han kissat på sig. Enligt tingsrättens bedömning är inte händelsen tillförlitligt utredd, och adoptivmamman frias därför från anklagelserna.

Dog 8 januari

 Freddie dog den 8 januari i år till följd av blodförgiftning och lunginflammation. Pojken hade redan i december fått flera allvarliga sår på fötterna, men föräldrarna uppsökte aldrig läkare.  Istället valde de att behandla såren själva. Det blev Freddies död. På kvällen den 7 januari var pojkens skador så allvarliga att han inte kunde gå. Pappan har sagt till Expressen att han sov bredvid sin son under natten. När han vaknade på morgonen den 8 var Freddie livlös. - Jag satte örat mot hans bröst och tyckte att jag hörde pulsslag. Jag blev helt panikslagen när jag insåg att det var mina egna hjärtslag jag hörde, har pappan berättat för Expressen.

Kom i somras

 Freddie kom till sina nya familj i Sverige förra sommaren. Föräldrarna var nere och hämtade honom på ett barnhem i staden Brno i Tjeckien. Socialtjänsten hade innan dess gjort en undersökning av paret som inte hade visat på några konstigheter. Under hösten gjorde socialtjänsten och adoptionsförmedlingen hembesök hon paret, men man upplevde att allt var som det ska.

Freddie upplevdes som "hemsk"

Förundersökningen har dock visat att både mamman och pappan upplevt Freddie som jobbig. De ska även ha sagt att han varit hemsk att ha och göra med.  När föräldrarna släpptes ut ur häktet valde de att tala ut i Expressen. - Vi gav honom all den kärlek vi hade - hela tiden. Han var en underbar pojke, men ibland var han oemottaglig, sa mamman då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.