Freddie Ling ströp sin sambo Mona till döds

HD prövar inte fallet med Freddie Ling, 73, som ströp sin sambo Mona till döds i Torslanda i fjol.
Foto: PRIVAT

Freddie Ling, 73, mördade sin sambo Mona Nilsson, 63, har två domstolar slagit fast.

Nu står det klart att Högsta domstolen, HD, inte prövar fallet och därmed står straffet på 18 års fängelse fast.

Ling förnekar brott.

Enligt vittnesuppgifter i mordutredningen hade Mona Nilsson bestämt sig för att lämna Freddie Ling och det kärlekslösa förhållandet för en annan man, något han inte accepterade. I stället ska han ha reagerat med ilska.

Redan en månad före mordet omhändertogs Ling av polis i parets hem i Torslanda, Göteborg. Det efter ett utbrott som följt efter att Mona för första gången berättat att hon ville lämna honom. Den fjärde april 2021 larmade han själv polisen om att sambon var medvetslös. Hon fick vård på sjukhus, men dog av sina skador. 

Det var på sjukhuset som personalen upptäckte skador på Monas hals och enligt rättsläkarens utlåtande ströp Freddie Ling sin sambo till döds, något han konsekvent förnekat. 

Såväl tingsrätten som hovrätten gick på åklagarens linje och dömde honom till 18 års fängelse för mord.

Fick ”straffrabatt” för sin höga ålder

Mona Nilsson mördades när hon ville lämna Freddie Ling.
Foto: PRIVAT

Freddie Ling satte sitt hopp till HD, som i vissa fall ger prövningstillstånd. Men något sådant blir det inte, lyder HD:s beslut som kom under onsdagen:

Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, lyder standardformuleringen.

Ling och hans försvarsadvokat har under rättsprocessens gång hävdat att det inte går att utesluta en alternativ dödsorsak. Domstolarna har inte lagt någon vikt vid det.

18 års fängelse är det högsta tidsbestämda straff man kan få i Sverige. Domstolarna uppgav att straffvärdet för mordet på Mona motsvarade livstids fängelse, men Ling fick ”rabatt” på grund av sin i sammanhanget höga ålder.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.