Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredagen en dödlig dag på badplatserna

Fredagen blev en svart baddag – minst tre personer omkom i drunkningsolyckor. En av olyckorna inträffade här i Dalby.
Foto: Dennis Meisner / TOPNEWS.SE

STOCKHOLM. Fredagen blev en svart baddag – fem personer omkom i drunkningsolyckor.

– Det beror på det fina vädret då fler ger sig ut och simmar, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

Så undviker du olyckan

* Använd flytväst och undvika att vara ensam till sjöss.

* Var det längesedan du simmade är det viktigt att prova simförmågan på platser där du bottnar.

* Drick inte alkohol om du kan behöva simma.

* Ta reda på var du kan få hjälp om olycka är framme.

* Dyk inte i okända vatten.

* Låt alltid en vuxen hålla uppsikt över badande barn.

Källa: Svenska livräddningssällskapet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

En 31-årig man drunknade efter en badolycka vid badplatsen på Dalby stenbrott vid Lund. En kvinna i 60-årsåldern drunknade på en badplats i Bredsand utanför Sundsvall. En 68-årig kvinna drunknade i närheten av Lytterstabadet i Vingåker. En livlös man i 20-årsåldern drogs upp ur vattnet av förbipasserande i Ängelholm. Personer i hans sällskap, som varit på stranden och grillat, inledde hjärt- och lungräddning. Han fördes med ambulans till sjukhus i Helsingborg, där han avled. Dessutom hittades en sedan i tisdags saknad man i 20-årsåldern drunknad strax utanför Bollnäs.

I juli i år har det hittills drunknat ungefär en person om dagen, skriver TT.

– När det är fint väder är det många människor som söker sig till vatten och exponerar sig för de risker som finns vid vattnet. Och desto finare väder ju fler ovana simmare letar sig till vattnet, säger Anders Wernesten.

Offret: berusad man i insjö

Olyckorna inträffar över hela landet. Hittills i juli har det nästan uteslutande rört sig om badolyckor och väldigt många av dem har inträffat i insjöar.

– Märkligt är att de flesta olyckor sker i insjöar. Vår teori är att det beror på att man känner sig säkrare i en insjö än i havet, säger Anders Wernesten.

Generellt sett är det minst lika vanligt med drunkningsolyckor på fritidsbåtar och olyckor där omständigheterna inte varit klara.

Av de som drunknar är nio av tio män. Det beror bland annat på att män i högre utsträckning överskattar sin simförmåga.

– Män är mer riskbenägna än kvinnor, säger Anders Wernesten.

I snitt har sex av tio av de som drunknar alkohol i blodet.

– Det behöver inte bero på alkoholen, men det kan givetvis vara en bidragande orsak till att man har dåligt omdöme, säger Anders Wernesten.

Medelåldern för de drunknade är förhållandevis hög. 2013 var 70 procent av de omkomna över 50 år.

Den värsta julimånaden hittills vad gäller drunkningsstatistiken (från år 2000) var 2006 då 47 drunkningar rapporterades. I genomsnitt har 21 personer drunknat under juli månad under perioden från 2000 fram till nu.

Drunkningsolyckor minskade stadigt från 1960-talet till millennieskiftet, men har sedan dess börjat öka. Förra året drunknade 129 personer, rapporterar TT.

Under lördagskvällen meddelade Östgötapolisen att ytterligare en man i 30-årsåldern som låg minst tio minuter under vatten i Varamoviken i Motala avled senare på sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.