Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredagen den 13:e – därför är det en otursdag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredagen den 13. Finns det anledning att vara orolig?
Foto: Shutterstock
Är det Jesus som gör att vi är rädda för fredagen den 13?
Foto: - - / INTERNET
…eller är det korsriddarna?
Foto: JAN WIRIDEN

Snart är den över oss. Fredagen den 13:e. Otursdagen.

Men var kommer det ifrån och finns det någon vettig anledning att ta det extra lugnt på fredag?

Expressen reder ut varför många är så rädda för den dagen.

Det här vet vi om otursdagen fredagen den 13

Det bästa först. Det är inte sant att fredagen den 13 skulle vara en otursdag. En undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa visar att det sker 7 procent färre olyckor fredagen den 13, jämfört med andra dagar. 3 procent färre än en normal fredag. 

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit frågan om otursdagen på största allvar och kommit fram till exakt samma sak: "Fredag den 13:e är inte farligare än andra dagar", skriver myndigheten.

Sista nattvarden av Leonardo da Vinci.
Foto: Wikicommons

Var kommer det ifrån att det är en otursdag?

Så var kommer vår rädsla från? Vad är det som gör att vi helst vill gå i ide fredagen den 13? 

Det finns dock fyra teorier:

1. Jesus död. Enligt vissa teorier hänger fredagen den 13 ihop med Jesus död. Anledningen är att han dog på en fredag (långfredagen) och att de var 13 vid bordet under den sista nattvarden (Jesus och tolv lärjungar). Den 13:e skulle vara Judas som enligt den kristna tron sålde ut Jesus för pengar.

2. Tempelriddarna. På dagen för 710 år sedan, fredagen den 13 oktober 1307, fängslade Frankrikes kung Filip IV ett stort antal ordensmedlemmar på direkt order av påven Clemens V. Många medlemmar torterades och dödades.

Gioachino Rossini fotograferad 1856.
Foto: Félix Nadar/Wikicommons

3. Kompositörens död. Gioachino Rossini (1792–1868) var en av 1800-talets stora kändisar. Han var kompositör och skrev bland annat 39 operor som "Barbereran i Sevilla". Han tyckte som många italienare att fredagar var otursdagar och 13 oturstalet. När han sedan avled fredagen den 13 november 1868, omgiven av sina vänner, blev det startskottet för myten. När Henry Sutherland Edwards skrev kompositörens biografi året därpå var han inte sen att berätta om otursdagen.

4. Panik på börsen. En ytterligare anledning går tillbaka till bankmannen Thomas W. Lawsons otroligt populära roman "Fredag den 13." från 1907 som handlar om en samvetslös börsmäklare som sprider panik på börsen för att dra egna fördelar av det.

Vilka olyckor har hänt fredagen den 13?

Eftersom fredagen den 13 infaller 1–3 gånger om året, så har det faktiskt hänt olyckor just den där dagen. Skulle du tro (och strunta i fakta) att dagen är farlig, är risken stor att du lider av det som heter paraskavedekatriafobi, rädsla mot fredagen den 13.

Vraket efter den nedskjutna svenska DC-3:an.
Foto: / PRESSENS BILD

8 roliga och skrämmande händelser på fredagen den 13

Fredag 13 januari 1854. Anthony Faas från Philadelphia fick patent i USA på dragspel. 

Fredag 13 augusti 1899. Alfred Hitchcock föds. Hitchcock räknas som skräckfilmens mästare och regisserade filmer som "Psycho", "De 39 stegen" och "Studie i brott". 

Fredag 13 juli 1923. Hollywood-skylten i Kalifornien invigs.

Fredag 13 juni 1952. Catalinaaffären. Ett sovjetiskt militärplan sköt ner ett svenskt obeväpnat sjöräddningsflygplan på internationellt luftrum. Alla överlevde, men världen tog ett stort steg närmare ett krig mellan USA och Sovjet.

Fredag 13 oktober 1972. Ett plan med rugbyspelare från Uruguay nödlandar i Anderna. Vraket med 16 överlevare hittas drygt två månader senare, den 22 december. De överlevande har tvingats äta sina döda kamrater för att överleva. Händelsen blev filmen "Alive" från 1993.

Tupac Shakurs mördare blev aldrig identifierad.
Foto: ANONYMOUS / AP

Fredag 13 september 1996. Rapparen Tupac Shakur dör. Han blev offer för en drive-by shooting sex dagar tidigare i Las Vegas. Mordet är inte uppklarat.

Fredag 13 januari 2012. Kryssningsfartyget "Costa Concordia" gick på grund och sjönk för att kaptenen ville göra en hälsningsgir till en kollega som bodde i närheten. 32 personer dog, kaptenen dömdes till 16 års fängelse för vållande till annans död.

32 dog i "Costa Concordia".
Foto: GREGORIO BORGIA / AP

Fredag 13 april 2029. Astroiden 99942 Apophis passerar förbi jorden på 30 000 kilometers höjd, det vill säga bara en tiondel av avståndet mellan jorden och månen. Astroiden som är 325 meter lång skulle vid en kollision påverka jordens klimat i flera tusen år. 

Även siffran 13 är kuslig, tycker många

Vi har gått så långt att vi undviker siffran 13, nästan till varje pris. Lider du av oro för siffran 13 så har den ett namn: Triskaidekafobi.

Många hotell eller höga hus saknar våning 13, på flygplan kan 13:e raden vara bortplockad.

Hissen i ett hus i Shanghai i Kina. Även 14 räknas som ett oturstal.
Foto: Wikicommons

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.