Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredag den 13:e – en otursdag på riktigt

En fartygskatastrof, flygkrascher och svarta dagar på börsen.

Fredag den 13 har genom historien gjort skäl för sitt bistra rykte som otursdag.

Här är 10 händelser som alla ger alla skrockfulla bekräftelse.

 1. 1. 13 januari 2012

  Foto: Splash News

  32 människor omkom och hundratals skadades när kryssningsfartyget Costa Concordia rände på undervattensklipporna utanför den italienska ön Giglio. Katastrofen har kallats vår tids Titanic och fortfarande återstår frågor om förlisningen som förmodligen aldrig kommer att besvaras.

  Kapten Francesco Schettino blev ett internationellt hatobjekt som "Kapten Ynkrygg" sedan han trängt undan kvinnor och barn för att kasta sig i en livbåt och fly från sitt sjunkande skepp.

 2. 2. 13 augusti 1993

  Sexvåningshuset i Nakhon Ratchasima i Thailand kollapsade fullständigt bara 10 sekunder. När Royal Plaza hotel rasade ihop omkom 137 personer samtidigt som 227 skadades.

  Bland de drabbade återfanns representanter från Thailands utbildningsdepartement och ett stort antal medarbetare från Shell som hade konferens på hotellet.

  Orsaken till raset var ett tillbygge om tre våningar som genomförts tre år tidigare. Åtal väcktes mot femton personer, inklusive byggnadens ägare, men bara en ingenjör dömdes för vållande till katastrofen.

 3. 3. 13 juni 1952

  Foto: Wikimedia

  I juni 1952 sköt Sovjetunionen ner två svenska militärflygplan över Östersjön: först en av flygvapnets DC-3:or fredag den 13 och senare ett sjöräddningsflygplan av typen Catalina. Ombord på DC-3:an fanns åtta personer som samtliga omkom. Postumt har de förärats med Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld.

  Händelsen blev en av kalla krigets stora hemligheter, först 1991 Ryssland att Sovjet låg bakom attacken.

  DC-3:an hittades 2003 av dykare på 125 meters djup, 55 kilometer öster om Fårö.

 4. 4. 13 oktober 1307

  Foto: Wikimedia

  Frankrikes kung Filip den sköne hade i början av 1300-talet skyhöga skulder till de mäktiga och makalöst rika tempelriddarna.

  Filip, som varken hade lust att ge ifrån sig pengar eller makt, fick då en idé. Fredag den 13 oktober 1307 lät han arrestera och sedan avrätta riddare över hela Frankrike. Kungen fick stöd för sin aktion genom att påhittade rykten om att tempelriddarna hade börjat tillbe hedniska gudar.

 5. 5. 13 maj 1927

  WikimediaFoto: Wikimedia

  Efter några år av relativ ekonomisk stabilitet i Tyskland efter första världskriget klappade allt ihop totalt. Finansbubblan sprack och aktiemarknaden störtdök. Händelsen var en av de första indikationerna på den stora kraschen på Wall Street som ledde till 30-talets depression.

 6. 6. 13 augusti 2010

  Passagerare i Londons tunnelbana fick evakueras i panik när ett tåg utan förare ske­nade mitt i rusningstrafiken. Tåget skulle bogseras när det lossnade och skenade över sex kilometer längs tunnelbanespåren. Ett tåg full med passagerare tvingades öka hastigheten och köra förbi alla stationer för att undvika en kollision.

 7. 7. 13 september 1996

  Foto: Todd Plitt

  Tupac Shakur var världens mest framgångsrika hiphopstjärna, men han hade också många fiender. Den 7 september 1996 kör en vit Cadillac upp jämsides med stjärnans bil, sidorutan vevas ner och i snabbt avlossas minst 12 skott. Fyra skott träffar Tupac i bröstet, magen och höften - sex dagar senare avlider han på sjukhuset.

 8. 8. 13 oktober 1989

  Foto: Gregory Bull

  Känd som en av de värsta dagarna någonsin i finansvärlden. Amerikanska index störtdök sedan en affär mellan UAL Corporation och United Airlines föll i sista sekund. Analytiker menade att datoriserad automatisk försäljning låg bakom att fallet blev så djupt.

 9. 9. 13 oktober 1972

  Minnesplatsen år 2006.Foto: Wikimedia

  Flight 571 med Uruguayan Air Force startade i Montevideo i Uruguay och var på väg till Santiago de Chile när det störtade i svår terräng den 13 oktober 1972. Efter kraschen i Anderna tog det två månader innan räddningen kom och många av dem som överlevt dog av svält och kyla. 16 av de 45 ombord lyckades härda ut och livnärde sig bland annat på att äta av de döda kropparna.

 10. 10. 13 september 1940

  Under blitzen 1940 riktade Tyskland en serie bombanfall mot Storbritannien, främst mot huvudstaden London. Vid ett flertal tillfällen var Buckingham Palace målet för attackerna. Den mest allvarliga incidenten inträffade fredagen den 13 september 1940 då palatsets kapell bombades sönder samtidigt som kungen och drottningen satt och drack te.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.