Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frantzén/Lindeberg splittrades av hetsen

Björn Frantzén och Daniel Lindeberg var bästa vänner. Men restauranghetsen kostade dem vänskapen. Foto: Fredrik Skogkvist

En tredje stjärna i den mytomspunna Michelinguiden - det var ambitionen restaurang Frantzén/Lindeberg satte siktet på 2012.

Dokumentärfilmen "Hunger" som sänds i SVT2 på torsdagen skulle följa den sammansvetsade krögarduon mot stjärnorna - men det blev i stället en film om hur jakten på utmärkelsen förstörde ett kompanjonskap.

– Vi var mer eller mindre bästa kompisar innan och nu är det knappt så att vi gratulerar varandra på födelsedagarna, säger stjärnkocken Björn Frantzén i filmen.

Det var 2012 som den tvåstjärniga restaurangen Frantzén/Lindeberg, belägen i Gamla stan i Stockholm, höjde ambitionerna och satsade allt för att bli Nordens första trestjärniga restaurang, skriver Dagens Industri.

Dokumentären "Hunger" som sänds på SVT2 på skärtorsdagen skulle följa kompanjonerna Björn Frantzén och Daniel Lindebergs jakt på ytterligare en stjärna i den mytomspunna Michelinguiden.

Men mellan hårt arbete, kulinarisk kreativitet och fina råvaror som getmjölk, anklever och picklade kantareller började en djup spricka att splittra den förr så sammansvetsade duon. För jakten på framgång visade sig ha ett pris och dokumentären kom också att handla om ett krossat kompanjonskap.

– Jag har känt mig besviken på Daniel (Lindeberg), jag tycker inte att det presterats på den nivån som man kan förvänta sig, säger Björn Frantzén i dokumentären.

Gick skiljda vägar

Men Frantzén och Lindberg påverkades inte bara i sin yrkesmässiga relation.

– Vi var mer eller mindre bästa kompisar innan och nu är det knappt så att vi gratulerar varandra på födelsedagarna, säger Frantzén i filmen.

Splittringen ledde till att kompanjonerna gick skiljda vägar. Tre år senare heter restaurangen bara Frantzén - efter att Daniel Lindeberg tackat för sig. Och restaurangens två stjärnor har fortfarande inte fått sällskap av en tredje.

– Jag tror att han jättegärna vill bli en superstar, säger Daniel Lindeberg i filmen efter uppbrottet om sin forne kollega och fortsätter:

– Min dröm var också att få tre stjärnor. Men jag tror att han absolut är beredd att gå över lik för att få tre stjärnor. Jag tror inte jag var beredd att göra det. Inte offra allt.

Frantzén: "Utmärkelser inte drivkraften"

Att krogen bytte namn och att kockarna gick skiljda vägar blev offentligt den 1 maj 2013. Då intervjuades Björn Frantzén i Dagens Industri och menade at det "absolut inte" fanns någon osämja mellan honom och Lindberg - något som dokumentären ger en helt annan bild av:

– Jag kommer inte att träffa Björn någon mer gång, säger Daniel Lindeberg i filmen.

Filmen avslutas med att restaurangen fortsätter jakten på en tredje stjärna:

– Sen är det ett arbete som ska genomföras för att ta sig in på topp 10 i världen, säger Frantzén i filmen.

Men i dag ger Björn Frantzén en annorlunda bild av både relationen och jakten på utmärkelser. Han menar att teamet på restaurangen är mycket positiva inför framtiden och att mycket hänt sedan dokumentären spelades in.

"Vi har sedan vi öppnade drivits av att skapa något som är vårt eget och inte att följa någon annan, det är det som driver oss än i dag och inte strävandet efter stjärnor eller andra utmärkelser. Givetvis blir vi glada och ödmjukt tacksamma när det vi gör uppmärksammas på ett positivt sätt men utmärkelserna är mer ett kvitto på det vi gör men inte det som skapar drivkraften" skriver han i ett mejl till Expressen.

"Jobbigt och känslosamt"

Vad som inte fungerade mellan honom och forna kollegan Daniel Lindeberg menar Frantzén att det inte finns något enkelt svar på utan hänvisar till dokumentären. Gällande deras relation i dag skriver han:

"Efter uppbrottet som var jobbigt och känslosamt för oss båda gick vi skilda vägar och har i dagsläget inte någon direktkontakt."

Lindeberg: "Har inga kommentarer"

Daniel Lindeberg driver sedan i oktober förra året Lindeberg Bageri och Konditori i Nacka. När Expressen når honom vill han inte kommentera dokumentärfilmen eller relationen med Frantzén. Han säger att han heller inte kommer att se filmen, mest på grund av att han jobbar natt och sover då dokumentären sänds.

– Det ligger liksom två år bakåt i tiden. Jag har gått vidare och är skitnöjd med livet i förorten och mitt bageri. Det är egentligen det jag har att säga om det här, säger David Lindeberg.

Daniel Lindeberg köptes ut av Antonia Ax:son Johnson. Sedan dess har också riskkapitalisten Harald Mix gått in som delägare i restaurang Frantzén, skriver Dagens Industri.