Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fransmännens rädsla ger Le Pen chansen

Valet väntas bli en uppgörelse mellan högerpopulisten Marine Le Pen och mittenkandidaten Macron.Foto: Frank Augstein / AP/ TT
Macron och hustrun Brigitte Trogneux röstade under söndagen.Foto: Philippe Wojazer / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Högerpopulistiska presidentkandidaten Marine Le Pen, 48, gynnas av fransmännens rädslor efter senaste terrorattacken.

Sympatierna för Le Pen ökade något efter dödsskjutningen av en polis i Paris.

Valrysaren väntas i slutfasen bli en uppgörelse mellan Le Pen och EU-vännen Emmanuel Macron, 39.

Marine Le Pen, partiledare i Front National, kallas även Madame Frexit då en av hennes främsta stridsfrågor är att Frankrike liksom britterna ska lämna den Europeiska unionen.

Stängda gränser, EU-utträde och hårdare tag mot invandringen - framför allt mot muslimer - det är frågor Le Pen tryckt fram i sin valkampanj. Det är en nationalistisk och högerpopulistisk agenda.

Draghjälp av terrordådet i Paris

Marine Le Pen profilerar sig också som den kandidat som vill agera hårdast mot terrorism. Hennes politik tilltalar allt fler fransmän. Terrorattacken i Paris när en polisman sköts ihjäl på paradgatan Champs-Élysées kan ha gett henne extra draghjälp i valspurten.

Den franske premiärministern, socialisten Bernard Cazeneuve, har anklagat Marine Le Pen för att hon "skamlöst försökt dra nytta av rädslan och upprörda känslor för sina politiska syften".

I en opinionsmätning efter Parisdådet gick Le Pen fram något, medan huvudkonkurrenterna backade någon procentenhet. I andra opinionsmätningar under valspurten var det dock Macron som visade en liten ökning efter attentatet 20 april men Le Pen backade lite.

Det är dock mycket små marginaler det handlar om och det franska valet ser ut att bli en rysare. Inget pekar mot att någon kandidat får så många röster att man segrar i första rundan, och presidenten utses då först efter en andra runda den 7 maj.

Bryssel bävar för en Le Pen-seger

En knallseger för Le Pen redan i första rundan skulle inte bara skapa kollektiv skrämselhicka i Bryssel, utan även hota eurovalutan, bedömer ekonomerna.

– Om Le Pen vinner i dag med tillräckligt stor marginal så kommer euron att falla drastiskt, kanske till de lägsta nivåer vi sett i år, säger Kathleen Brooks, analytiker vid City Index till Daily Mail.

Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen ställdes mot Jaques Chirac i franska presidentvalets andra runda 2002. Chirac vann stort och fick 80 procent av rösterna då.

Mycket har hänt i världen och i Frankrike sedan dess. En del av den utvecklingen talar möjligen till Le Pen den yngres fördel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.