Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ville vara tråkig på jobbet – sparkades

En fransman som vägrade delta på afterwork och team building-aktiviter sparkades – eftersom han inte var tillräckligt rolig. 

Men han hade rätten på sin sida.

Fransk domstol har nu slagit fast att företag inte har rätt att tvinga anställda att delta i sociala aktiviteter. 

Rättsfallet har pågått sedan 2015 då mannen fick sparken från den Parisbaserade konsultfirman Cubik Partners där han varit anställd sedan 2011, skriver France Info.

Avskedet motiverades med ”professionell inkompetens” och i ett brev anklagades han av ledningen för att bland annat inte dela företagets värderingar om att vara ”rolig och proffsig”.

Mannen, känd som Monsieur T i franska medier, har hävdat att företagets ”roliga” kultur var ”förödmjukande och påträngande”.

Tidigare i november kom domen – som slår fast att ett företag inte har rätt att tvinga anställda att delta i sociala aktiviteter. Tvärtom ansågs dessa ha kränkt den anställdes rätt till respekt för privatlivet.

Uppmuntrade ”överdrivet alkoholintag” 

Cubik Partners fester verkar dock ha varit något mer intensiva än en genomsnittlig afterwork.

I domen beskrivs tillställningar med ”överdrivet alkoholintag” som uppmuntrats av arbetsplatsen som försett deltagarna med ”mycket stora mängder alkohol” – där det förekommit att sexuella handlingar simulerats och anställda tvingats dela säng med varandra under jobbresor, rapporterar France Info.

Dessutom ska cheferna ha satt upp manipulerade bilder på kontoret och kallat de anställda för öknamn. 

Företagets dömdes till att betala 3 000 euro i skadestånd till Monsieur T. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.