Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-presidenten Sarkozy i polisförhör

Nicolas Sarkozy.Foto: IBL
Foto: OLIVIER SANCHEZ / STELLA PICTURES CRYSTAL PICTURES

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy har kallats till polisförhör och kan hållas frihetsberövad i 48 timmar.

Polisen utreder misstankar om att Libyen finansierat Sarkozys valkampanj 2007, rapporterar Le Monde.

Den tidigare presidenten hålls i förvar hos polisen i Nanterre efter misstankar om olaglig finansiering av hans framgångsrika valkampanj 2007, uppger Le Monde.

Tidningen rapporterar att Nicolas Sarkozy tvingats ställa in ett möte för att infinna sig hos polisen, där han kan hållas frihetsberövad i upp till 48 timmar.

Expresidenten ska nu höras om uppgifterna kring Libyens inblandning i den franska valkampanjen. En förundersökning inleddes 2013, efter uppgifter om att Libyens tidigare ledare Muammar Khadaffi sponsrat Sarkozys valkampanj.

Fem miljoner euro

Den libyske ledaren besökte Frankrike 2007 för att träffa Sarkozy - ett möte som organiserades av den fransk-libanesiske affärsmannen och vapenhandlaren Ziad Takieddine.

Takieddine har senare anklagat Sarkozy för att ha mottagit fem miljoner euro från Khadaffi, en av de anklagelser som ligger till grund för utredningen kring ex-presidenten.

Uppgifterna om pengarna har även styrkts av Khadaffis son, den libyske politikern Saif al-Islam Khadaffi.

"Groteska anklagelser"

Under tisdagsmorgonen förhördes även politikern Brice Hortefeux rörande den libyska inblandningen i det franska valet, uppger nyhetsbyrån Reuters. 

Hortefeux hade flera ministerposter i Sarkozys regering, och anses ha varit en av den franske presidentens närmaste män.

Sarkozy har kategoriskt förnekat Libyens inblandning i det franska presidentvalet, och har tidigare kallat anklagelserna för "groteska".

Nicolas Sarkozy var Frankrikes president 2007-2012.