Franske brandmannen från Sverige: Hjälper mitt land

Svenske Oscar Nyström är uppvuxen i Frankrike och en av de specialutbildade brandmän som Frankrike har skickat till Färila för att släcka skogsbränder.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Det känns helt fantastiskt att komma upp till Sverige och hjälpa mitt eget land från mitt land där jag är uppvuxen”, säger Oscar Nyström.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Under tisdagen är de franska officerarna ute och kollar var de ska börja hjälpa till.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svenske Oscar Nyström är uppvuxen i Frankrike och en av de specialutbildade brandmän som Frankrike har skickat till Färila för att släcka skogsbränder.

– Det känns helt fantastiskt att komma upp till Sverige och hjälpa mitt eget land från mitt land där jag är uppvuxen, säger Oscar Nyström.

På måndagskvällen anlände 64 specialutbildade franska brandmän i Färila för att hjälpa till med brandbekämpningen. En av dem är Oscar Nyström – han är född i Sverige, men uppvuxen i Frankrike sedan 1,5 års ålder. 

Nu bor han i Stockholm, men är fortfarande anställd som deltidsbrandman i Frankrike och han var där på semester när nödropet från Sverige kom.

– Jag kommer som en tolk också och jag har haft samarbete mellan MSB (Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och södra Frankrike sedan 2005, säger Oscar Nyström.

Och han är väldigt glad över att kunna utnyttja sin roll i sitt uppväxtland för att hjälpa sitt hemland.

– Det är en stor ära kan man säga.

Här har de franska brandmännen stationerat sig.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Militära och civila brandmän

Den franska styrkan består av två enheter. En militär enhet som är utbildade för skogsbränder, naturkatastrofer och jordbävningar och som skickas ut över hela världen för att bistå med hjälp.

– De är motsvarande vi men med militär status, säger Nyström.

Han är del av de civila brandmännen som är en blandning av heltids- och deltidsbrandmän. 

Under tisdagen är de franska officerarna ute och kollar var de ska börja hjälpa till och samtidigt hjälper brandmännen de svenska volontärerna att bygga upp tälten de ska bo i. Och det är ganska lyxiga tält med sängar.

– Ja, verkligen. Det kan jag säga att vi är alla helt förstummade över kvaliteten på mottagandet här, den är helt fantastiskt, säger Oscar Nyström.

Taktiskt släckningsarbete

När de väl får börja jobba med att bekämpa branden är det taktiskt släckning som är den franska styrkans område.

– Långdistans dragning av slang via helikopter eller gående. Sedan kommer vi att göra brandgator mot brand, nedsågning av träd och analys av marken och sådant. Och framför allt stå till tjänst till svenska räddningstjänsten och MSB, säger Oscar Nyström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.