Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Franska valdebatten – bakom kulisserna

Den direktsända tv-debatten mellan presidentkandidaterna Marine Le Pen och Emmanuel Macron på onsdagskvällen kan bli avgörande för hur väljarna röstar på söndag.Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är första gången någonsin som en kandidat från Nationella fronten möter en annan presidentkandidat i debatt inför andra valomgången.Foto: /Aa/Tt / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
<p>Emmanuel Macron anländer till debatten med sin fru.</p>Foto: BFMTV

Hon krävde en ny utfrågare.

Han valde att ställa upp på debatten.

Nu förbereder sig Marine Le Pen och Emmanuel Macron på en historisk valdebatt – där minsta detalj har synats av de två presidentkandidaternas medarbetare.

Den direktsända tv-debatten mellan presidentkandidaterna Marine Le Pen och Emmanuel Macron på onsdagskvällen kan bli avgörande för hur väljarna röstar på söndag.

Det är första gången någonsin som en kandidat från Nationella fronten möter en annan presidentkandidat i debatt inför andra valomgången - förra gången när Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen kvalificerade sig till andra omgången 2002 vägrade hans rival Jaques Chirac att debattera med honom – och alla detaljer är därför av yttersta vikt.

De två kandidaternas staber har kommit överens om temperaturen inne i studion - 19-20 grader, storleken på bordet de sitter vid - två och en halv meter långt, bakgrundsbilden - ett foto på Elyséepalatset uppger franska tv-kanalen BFMTV som har gått igenom alla förberedelser.

 

LÄS MER: Macrons hot: Lämnar debatten

 

Oprövad duo ställer frågor

Marine Le Pen och Emmanuel Macron kommer sitta ner mitt emot varandra, Le Pen till vänster och Macron till höger, och de har dragit lott om vem av dem som ska börja svara på frågorna som ställs av de två journalisterna Christophe Jakubyszyn från TF1 och Nathalie Saint-Cricq från France 2.

Utfrågarna är en tidigare oprövad duo efter att Marine Le Pens stab ifrågasatt de första förslaget från TF1 och hävdat att den personen var uttalat kritisk mot Marine Le Pen.

De tolv teman som kommer tas upp under debatten har gåtts igenom om och om igen av utfrågarna tillsammans med kandidaternas medarbetare - men frågorna kommer trots det vara något vinklade för att Le Pen och Macron inte ska vara fullständigt förberedda uppger Le Figaro.

När de två kandidaterna anländer till studion strax innan klockan 21 på onsdagskvällen filmas de av en kamera utomhus, därefter följer 13 kameror inne i studion rivalernas minsta rörelse.

– Vi vill ge tittarna en känsla av att de befinner sig på plats i studion, säger producenten Tristan Carné till BFMTV.

Konkurrerar med fotbollsmatch

Debatten väntas locka en miljonpublik - inför förra valet 2012 såg 17,9 miljoner fransmän debatten mellan François Hollande och Nicolas Sarkozy, 2007 tittade 20,4 miljoner när Nicolas Sarkozy och Ségolène Royal debatterade.

Men i år riskerar presidentkandidaterna att konkurreras ut av fotboll.

Semifinalen i Champions League mellan AS Monaco och Juventus går samtidigt som valdebatten och många väljare lockas troligen av den.