Franska skogsbränder hotar att sprida sig

10 000 personer evakueras • Sverige har skickat hjälp.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANDOUT/SDIS 33 HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEROME GILLES/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / JEROME GILLES/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Stora skogsbränder har återigen blossat upp i Frankrike och de riskerar att sprida sig ytterligare, varnar företrädare för Gironde-regionen.

”Omständigheterna är mycket svåra: Vegetationen och marken är extremt torr. Det är en mycket stor risk för nya bränder” säger man i ett uttalande på torsdagen.

Dessutom väntas temperaturer på över 40 grader på torsdagen, vilket ökar risken för fler bränder. Värmen väntas fortsätta hela helgen.

Under natten till torsdagen försökte brandkåren i Gironde stoppa bränderna från att nå staden Belin-Béliet. Sedan i tisdags har 10 000 personer evakuerats och 17 hem har skadats eller förstörts. 1 000 brandmän deltar i släckningsarbetet, enligt de lokala myndigheterna.

I nuläget pågår åtta större bränder på olika platser i Frankrike. Den mest omfattande skogsbranden pågår utanför Bordeaux i sydvästra Frankrike. Bränder rasar även i Bretagne och nära Angers och Le Mans i västra Frankrike.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har bett om hjälp för att kunna släcka bränderna. Bland annat ska Sverige skicka flygplan redan under torsdagen.

Branden beskrivs som ett monster, skriver Reuters.

Valpen överlevde skogsbranden – glädjen när den ser en människa

Patches överlevde i skogsbrand i Kalifornien själv i två dagar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.