Under fredagen vittnar sönderbrända bilar i Paris och andra franska städer om nattens , annars fredliga, demonstrationer med tusentals deltagare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som menar att Emmanuel Macron möter den största utmaningen mot sin auktoritet sedan Gula västarnas protester.
310 demonstranter har gripits under den gångna natten varav de flesta i Paris. Där använde sig kravallpolis av vattenkanoner för att skingra de tusentals som hade samlats på Place de Concorde.
Under fredagskvällen fortsatte protester med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.
– Opposition är legitimt, protester är legitima men inte att orsaka förödelse, sa inrikesminister Gerald Dermain till RTL Radio.
Åtta av tio fransmän emot höjd pensionsålder
Orsaken till raseriet är lagförslaget om att höja pensionsåldern med två år som Macron beslutat driva igenom utan en parlamentarisk omröstning.
Ett förslag som åtta av tio fransmän har uttryckt missnöje med i en interaktiv undersökning från RTL Radio.
65 procent vill att strejker och protester fortsätter, enligt samma undersökning.
– Att gå vidare utan omröstning är ett förnekande av demokrati, ett totalt förnekande av vad som har hänt på gatorna under de senaste veckorna. Det är bara outhärdligt, säger psykologen och Parisbon Nathalie Alquier, 52, till Reuters.
I huvudstaden samlas växande högar av illaluktande hushållsopor då sopåkare och renhållningsarbetare strejkar sedan 12 dagar tillbaka och även blockerar förbränningsverken, rapporterar AP.
Fackförbundet: ”Vi kommer inte att sluta”
Det tongivande vänsterorienterade fackförbundet CGT har uppmanat medlemmar på skolor, fabriker, raffinaderier och andra arbetsplatser att strejka till regeringen drar tillbaka förslaget om att höja pensionsåldern.
– Vi kommer inte att sluta. Det här är enda sättet som vi kan få dem att backa, säger CGT-representanten Régis Vieceli till AP.
En bred allians av Frankrikes största fackförbund har sagt sig vara beslutna att fortsätta mobilisera mot pensionsreformen.
Macron beordrade premiärminister Elisabeth Bourne att runda en parlamentarisk folkomröstning genom att använda sig av paragraf i den franska konstitutionen.
En förändring som regeringen menar är nödvändig för att kunna finansiera pensionssystemet med de sjunkande födslotalen och en allt längre livslängd i landet.
Misstroendeomröstning i början av nästa vecka
Parlamentsledamöter från vänster- och högeroppositionen har lämnat in misstroendeförklaringar mot regeringen som väntas bli föremål för omröstning i början av nästa vecka.
Om regeringen går vinnande ur den så blir pensionsreformen verklighet – om inte så faller regeringen.
– Än så länge har franska regeringar oftast vunnit i misstroendeomröstningar, säger Holger Schmieding, chefsekonom vid Berenberger Bank till Reuters.