Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Franska raseriet mot Macrons pensionsreform

Våldsamma demonstranter i Paris rullar en brinnande träspole under nattens oroligheter.
Foto: LEWIS JOLY / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals demonstranter möttes av kravallpolis med vattenkanoner på Place de Concorde i Paris.
Foto: TERESA SUAREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Emmanuel Macron använder sig av en paragraf i den franska konstitutionen för att driva igenom pensionsreformen utan parlamentariskt stöd.
Foto: BLONDET/POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Tusentals fransmän har i raseri tagit till gatorna efter att president Emmanuel Macron beslutat att driva igenom en höjning av pensionsåldern från 62 till 64 år – utan att parlamentet får säga sitt. 

Under fredagskvällen sker våldsamma sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter i Paris, rapporterar Reuters

Samtidigt har fackförbund uppmanat anställda vid skolor, på fabriker och raffinaderier att gå ut i strejk för att tvinga regeringen att dra tillbaka förslaget. 

Under nästa vecka kommer parlamentet rösta om misstroendeförklaring mot regeringen. 

Under fredagen vittnar sönderbrända bilar i Paris och andra franska städer om nattens , annars fredliga, demonstrationer med tusentals deltagare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som menar att Emmanuel Macron möter den största utmaningen mot sin auktoritet sedan Gula västarnas protester. 

310 demonstranter har gripits under den gångna natten varav de flesta i Paris. Där använde sig kravallpolis av vattenkanoner för att skingra de tusentals som hade samlats på Place de Concorde.  

Under fredagskvällen fortsatte protester med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

– Opposition är legitimt, protester är legitima men inte att orsaka förödelse, sa inrikesminister Gerald Dermain till RTL Radio. 

Åtta av tio fransmän emot höjd pensionsålder

Orsaken till raseriet är lagförslaget om att höja pensionsåldern med två år som Macron beslutat driva igenom utan en parlamentarisk omröstning. 

Ett förslag som åtta av tio fransmän har uttryckt missnöje med i en interaktiv undersökning från RTL Radio

65 procent vill att strejker och protester fortsätter, enligt samma undersökning. 

– Att gå vidare utan omröstning är ett förnekande av demokrati, ett totalt förnekande av vad som har hänt på gatorna under de senaste veckorna. Det är bara outhärdligt, säger psykologen och Parisbon Nathalie Alquier, 52, till Reuters. 

I huvudstaden samlas växande högar av illaluktande hushållsopor då sopåkare och renhållningsarbetare strejkar sedan 12 dagar tillbaka och även blockerar förbränningsverken, rapporterar AP

Fackförbundet: ”Vi kommer inte att sluta”

Det tongivande vänsterorienterade fackförbundet CGT har uppmanat medlemmar på skolor, fabriker, raffinaderier och andra arbetsplatser att strejka till regeringen drar tillbaka förslaget om att höja pensionsåldern. 

– Vi kommer inte att sluta. Det här är enda sättet som vi kan få dem att backa, säger CGT-representanten Régis Vieceli till AP. 

En bred allians av Frankrikes största fackförbund har sagt sig vara beslutna att fortsätta mobilisera mot pensionsreformen. 

Macron beordrade premiärminister Elisabeth Bourne att runda en parlamentarisk folkomröstning genom att använda sig av paragraf i den franska konstitutionen. 

En förändring som regeringen menar är nödvändig för att kunna finansiera pensionssystemet med de sjunkande födslotalen och en allt längre livslängd i landet. 

Misstroendeomröstning i början av nästa vecka

Parlamentsledamöter från vänster- och högeroppositionen har lämnat in misstroendeförklaringar mot regeringen som väntas bli föremål för omröstning i början av nästa vecka. 

Om regeringen går vinnande ur den så blir pensionsreformen verklighet – om inte så faller regeringen. 

– Än så länge har franska regeringar oftast vunnit i misstroendeomröstningar, säger Holger Schmieding, chefsekonom vid Berenberger Bank till Reuters. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.