Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

Franska piloterna hyllades som hjältar

Publicerad

De franska vattenbombplanen kommer som räddare i nöden.

Piloterna hyllades som hjältar när de landade i Västerås sent i går kväll.

- Vi är mycket stolta att vara här. Vi hoppas vi kan börja bekämpa branden och släcka den på onsdagsmorgonen, säger den franske piloten Daniel Manzou, som har 21 års erfarenhet av att släcka bränder.

Det dramatiska släckningsarbetet trappas upp. Insatsen har fördubblats - nu kämpar mer än 350 personer från räddningstjänst och militär mot branden. Och nu försöker man släcka elden, inte bara stoppa spridningen.

"Väldigt efterlängtade"

Släckningsledningen sätter sitt hopp till tre franska specialplan som sätts in så snart det blir ljust på onsdagen. Det är två vattenbombare med stor kapacitet och ett spaningsplan.

- Det är väldigt välkommet. Ni är väldigt efterlängtade, sade Ingemar Skogö, landshövdingen i Västmanland, när han välkomnade den franska besättningen sent i går kväll.

De franska planen med tillsammans 16 personer i besättningarna har beredskap att hjälpa till under en vecka.

- Vi är mycket stolta att vara här. Vi hoppas vi kan börja bekämpa branden och släcka den på onsdagsmorgonen, sade den franske piloten Daniel Manzou, som har 21 års erfarenhet av att släcka bränder.

Röken problemet

Han förklarade att den kraftiga röken troligen blir det största problemet vid släckningen.

Samtidigt väntas två italienska vattenbombplan anlända till Sverige under onsdagen. De har försenats flera dagar på sin väg från södra Europa. De italienska specialplanen kan ta mer än 6 000 liter vatten, fyra gånger så mycket som de helikoptrar som hittills vattenbombat elden.

Med hjälp av de utländska vattenbombarna hoppas släckningsledningen få övertaget i kampen mot den våldsamma branden. De helikoptrar man hittills använt har haft problem med den tjocka röken.

Den stora skogsbranden utanför Sala går in på sitt sjätte dygn. Nu har staten tagit över ansvaret eftersom den våldsamma branden klassas som riksangelägenhet. De lokala räddningstjänsterna i Västmanland har kompletterats med styrkor från övriga landet. Utöver grannlänen Dalarna, Värmland, Uppland och Södermanland finns resurser också från Stockholmsregionen, Jönköping, Göteborg och Skåne.

Lågorna lägre

Regnet som föll över delar av branden i går underlättar för släckningsarbetarna som nu angripa branden mera offensivt.

- Det har gjort att lågornas höjd minskat. I och med det så har man på vissa håll kunnat ägna sig åt att inte bara begränsa branden, utan även släcka den, säger Angelica Runqvist, informationsansvarig vid räddningsstaben, till Vestmanlands Läns Tidning.

Brandskum

Ett speciellt brandskum, X-Fog, har nu också anlänt, rapporterar TT. Skumvätskan har beställts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och är nu tänkt att användas bland annat i det vatten som planen ska släppa. Vätskan minskar antändningsrisken.

Länsstyrelsen i Västmanland bad i går alla landets 21 länsstyrelser om hjälp. Länsstyrelsen i Örebro utreder på vilket sätt den ska ge stöd, rapporterar Nerikes Allehanda.

Medan röken ligger tung över Västmanland och Dalarna rapporteras också kraftig röklukt och brandrök ända uppe i Storuman i Västerbotten. Det kan enligt SOS handla om rök från branden utanför Sala, uppger SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag