Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fransk polis: Gula västarna bär ansvaret för våldet på gatorna

En demonstrant kräver att våldet ska stoppas.
Foto: PREZAT DENIS/AVENIR PICTURES/ABACA / STELLA PICTURES/PREZAT DENIS/AVENIR PICTURES/A
En demonstrant i Paris.
Foto: SEBADELHA JULIE/ABACA / SEBADELHA JULIE/ABACA STELLA PICTURES

Färgen börjar flagna för Gula västarna.

Lördagens demonstrationer drog nämligen färre människor jämfört med tidigare.

Kanske är det president Emmanuel Macrons ”rådslagsturné” runt Frankrike som gjutit olja på vågorna.

För tionde veckan i rad tog demonstranter runtom i Frankrike på sig sina gula västar och tågade ut på gatorna.

Temat för lördagens protester var vad man upplever som ett ökat polisvåld – detta efter att ett tiotal aktivister tidigare träffats av så kallade ”flash balls”.

”Flash balls” syftar på de vapen som franska polisen då och då tar i bruk vid kravaller – gummiprojektilerna som avfyras kan orsaka rejäla skador vid en olycklig träff.Demonstanter på gatorna i Paris.
Foto: PREZAT DENIS/AVENIR PICTURES/ABACA / STELLA PICTURES/PREZAT DENIS/AVENIR PICTURES/A

”Förbjud vapnen”

Frankrikes människorättsombudsman, Jacques Toubon konstaterar att vapnen bör förbjudas.

Fransk polis å sin sida förklarar att det är Gula västarna som bär ansvaret för de våldsamheter som inträffat under de veckor protesterna pågått.

– Vi har ställts inför manifestationer med våldsnivåer som aldrig tidigare skådats. På ena sidan: vandaler och extremt våldsamma demonstranter. På den andra: poliser som använder sig av legitimt och proportionerligt våld med stöd i lagboken. Det går inte att jämföra dessa former av våld. Vi har nu flera lördagar tvingats hantera extrema omständigheter, med demonstranter som vill angripa, döda eller allvarligt skada poliser, säger polisens talesperson Camille Chaize, enligt DN.Antalet demonstranter minskar

Polisen uppskattar att 27 000 personer deltog i protesterna. En siffra som ska jämföra med 32 000 lördag för en vecka sedan.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, har den senaste tiden – för att försöka skapa lugn – talat vid stormöten med omkring 600 borgmästare åt gången.

De har av presidenten fått i uppgift att bland annat anordna lokala debatter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.