Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De skänker 2 miljarder till Notre-Dame

Miljardären François-Henri Pinault och skådespelaren och hustrun Salma Hayek.Foto: BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Det har redan börjat pratas om återuppbyggnaden av kyrkanFoto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES
Parisare ber för brandmännen i katedralen.Foto: DERAJINSKI DANIEL/ABACA / STELLA PICTURES
Miljardären François-Henri Pinault.Foto: ERIC PIERMONT / AFP

En av Frankrikes rikaste män, miljardären François-Henri Pinault, lovar att donera över en miljard kronor till återuppbyggandet av Notre-Dame. 

– Vi vill alla återuppliva denna juvel så fort som möjligt, säger han i ett uttalande.

Familjen bakom lyxmodehuset Louis Vuitton vill inte vara sämre och är med och donerar det dubbla. 

Hela världen sörjer Notre-Dame, världens kanske mest kända katedral, med parisborna efter att stora delar av kulturarvet slukades av lågor under kvällen och natten. 

Det har redan börjat pratas om återuppbyggnaden av kyrkan och miljardären François-Henri Pinault, ordförande och vd för Kering-koncernen som äger flera lyxmärken som exempelvis Gucci, har anmält sig frivillig att hjälpa till med finansieringen. 

Enligt Sky ska han bidra med 100 miljoner euro, över en miljard kronor. 

På tisdagseftermiddagen lovar familjen bakom lyxmodehuset Louis Vuitton att vara med och skänka 200 miljoner Euro, motsvarande över 2 miljarder kronor till återuppbyggnaden. Det rapporterar The Hill.

Donationen görs av LVMH-gruppen, som är ett världsledande holdingbolag inom lyxproduktsbranschen där Louis Vuitton ingår, och affärsfamiljen Arnault. 

https://twitter.com/LouisVuitton/status/1118140740285140993
En kraftig rök la sig över Paris under branden.Foto: YAGHOBZADEH RAFAEL/ABACA / STELLA PICTURES/

Kommer kosta flera miljarder

I ett uttalande i franska tidningen Le Figaro säger han att pengarna han planerar att skänka förhoppningsvis ska bidra till att ”helt återställa Notre-Dame”. 

– Denna tragedi är ett hårt slag mot alla fransmän och alla med andliga värderingar. Vi vill alla återuppliva denna juvel så fort som möjligt, säger han i uttalandet. 

– Min far och jag har beslutat att ta ut 100 miljoner euro från Artemis för att delta i den nödvändiga insatsen för fullständig återuppbyggnad av Notre-Dame, fortsatte han. 

Kostnaden av återuppbyggandet väntas sluta på flera miljarder euro, detta samtidigt som katedralen redan genomgick renoveringar för flera miljoner.  

Utöver sina uppdrag inom Kering-koncernen är François-Henri Pinault också ordförande för Artemis, holdingbolaget som kontrollerar familjen Pinaults tillgångar.

Han är även make till skådespelerskan Salma Hayek. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.