Frankrikes svar: Vi vägrar kalla den IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Laurent Fabius, Frankrikes utrikesminister.
Foto: Yoan Valat / Pool / Epa / Tt

IS, Isis och Isil.

Terrororganisationen som verkar i Irak och Syrien är känd under flera namn.

Nu går Frankrikes regering ut med ett meddelande att man vägrar kalla den för Islamiska staten.

– Det här är en terrororganisation och inte en stat, säger Laurent Fabius, Frankrikes utrikesminister.

Landet kommer i stället att kalla jihadiströrelsen för "Daesh", rapporterar Washington Post.

Den jihadistiska terrororganisationen Islamiska staten, IS, har under de gångna åren kallats för en rad namn. Till en början var det al-Qaida i Irak, men 2013 antog gruppen namnet Islamiska staten i Irak och Levanten, Isil. Därefter har gruppen kallats för Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis, respektive IS.

Nu vägrar den franska regeringen att erkänna det som en stat och kallar dem i stället för Daesh.

– Det här är en terrororganisation och inte en stat. Jag rekommenderar inte att man använder sig av termen Islamiska staten eftersom att den suddar ut gränserna mellan islam, muslimer och islamister. Araberna kallar den "Daesh" och jag kommer att kalla den Daesh-mördarna, säger Laurent Fabius, Frankrikes utrikesminister till France 24.

Hatar namnet

Anledningen är att man inte vill att terrororganisationen ska förknippas med islam och muslimer. Dessutom avskyr IS att kallas för Daesh. Det har gått så långt att organisationen hotar att skära ut tungan på de som använder termen, rapporterar AP.

Svårt att stava

Daesh har tidigare använts av arabiska och iranska medier som är fientligt inställda till IS. Termen har även blivit vanligt förekommande i den syriska armén, men även bland andra mindre extrema rebellgrupper som kämpar mot Damascusregimen, enligt France 24.

Daesh är en förkortning för al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham, vilket i sin tur stavas på en rad olika sätt med det latinska alfabetet, enligt Washington Post. Problemet att enas om ett namn för terrororganisationen är därmed inte bara politiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.