Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frankrikes nya drag efter Gula västarna-kaoset i Paris

På lördagen utbröt oroligheter i samband med Gula västarnas demonstration i Paris.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrike kommer att stoppa protester från Gula västarna – om det går att identifiera våldsamma grupper bland demonstranterna. 

Det uppger premiärminister Edouard Philippe i ett uttalande, skriver Reuters.  

På lördagen blev det på nytt stökigt runtom i Paris. I samband med att Gula västarna demonstrerade utbröt tumult, startades flera bränder och plundrades affärer – bland annat på paradgatan Champs-Elysées. 

Efteråt kom uppgifter om att president Emmanuel Macron ville ta i med hårdhandskarna för att stoppa oroligheterna. 

– Nu är det slut. Jag insisterar på att den här typen av scener inte ska kunna upprepas, särskilt på den här avenyn, ska presidenten ha sagt till sina närmaste medarbetare enligt uppgifter till Le Parisien.

Premiärminister Edouard Philippe och president Emmanuel Macron.
Foto: BLONDET ELIOT/ABACA / STELLA PICTURES/BLONDET ELIOT/ABACA
Premiärministern Eduard Philippe.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

På måndagen uppger premiärminister Edouard Philippe att Frankrike kommer att stoppa protester från Gula västarna, om de kan identifiera att våldsamma grupper deltar med syfte att skapa kaos i Paris och andra stora städer, rapporterar Reuters. 

Börjar gälla från nästa lördag 

– Från och med nästa lördag kommer vi att förbjuda Gula västarnas protester i områden som har drabbats värst, så snart vi ser tecken på närvaro från radikala grupper och deras avsikt att skada, säger Edouard Philippe i ett tv-sänt uttalande. 

På Twitter skriver han: 

”När en manifestation är odeklarerad, förbjuden eller organiserad för att förstöra gör sig alla som deltar, skyddar förstörarna, som uppmuntrar eller glorifierar dem, till medskyldiga”

https://twitter.com/EPhilippePM/status/1107676605290369024

På lördagen protesterade Gula västarna för 18:e veckan i rad. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner när demonstranter kastade stenar och rökbomber mot dem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.