Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frankrikes kärleksaffär med Macron är över

Fransmännens popularitet sviktar för presidenten – men Brigitte Macron är fortfarande väldigt populär.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES

President Emmanuel Macron kallas ofta Jupiter i de franska medierna, efter den romerska guden. 

Men fransmännen har en förmåga att ta ner även de mest ambitiösa ledarna på jorden.

Så kärleksaffären verkar över för denna gång, ett år efter valet.

Som tur var har Emmanuel Macron dock sin Brigitte vid sin sida.

Det har den 7 maj gått ett år sedan Emmanuel Macron segrade i den andra valomgången av det franska presidentvalet. Han fick hela 66 procent i finalronden mot Nationella frontens Marine Le Pen.

Omvärlden drog en suck av lättnad, fransmännen andades optimism. De hade valt sin yngste president någonsin, en man som inte tillhörde något av de stora, traditionella partierna.

Det nystartade parti som Macron bildat - Republiken på väg - vann också en jordskredsseger i det efterföljande parlamentsvalet. Fransmännen gav därmed Macron större makt än kanske någon fransk president sedan Charles de Gaulle.

Snabbspolning framåt. Frankrike har just skakats av de värsta 1 maj kravallerna sedan orosåret 1968.

Landets järnvägsarbetare strejkar sedan veckor tillbaka mot planerade reformer av den statliga järnvägen. De anställda vid järnvägen har en hel del förmåner, som en pensionsålder vid 57 års ålder. De är hårda motståndare och har besegrat många tidigare presidenter. 


LÄS ÄVEN: Macron om mötet med Trump: ”Vi står inför nya utmaningar” 


Emmanuel Macron och hans Brigitte Macron togs emot av USA:s president Donald Trump och Melania Trump i april.
Foto: POOL/ABACA /STELLA PICTURES

Macron inte populärare än Trump

President Macron är i opinionen inte mycket populärare än vad Donald Trump är hemma i USA. Macron ligger i de senaste mätningarna kring 40 procent, jämförbart med hur det såg ut för hans företrädare Francois Hollande (35 procent) och Nicolas Sarkozy (40 procent) ett år efter att de blev valda.

Så protester, strejker och en impopulär president. Allt är tydligen sig likt i Frankrike?

Både ja och nej. Frankrike har i sanningens namn inte sett en sådan här ambitiös president på mycket länge. Emmanuel Macron har tveklöst höjt den franska profilen i utrikespolitiken och klivit fram på bekostnad av Angela Merkel i Tyskland.

Men hans storstilade planer för ett reformerat EU med närmare samarbete inom eurozonen, ser efter ett år ut att bli ganska urvattnade. Han har inte fått det stöd han hoppats på från Tyskland och valet i Italien signalerade att misstron mot EU på intet sätt lagt sig.

Macron är dock den av de europeiska ledarna som kommer bäst överens med USA:s president Donald Trump, något som syntes tydligt när Macron som förste utländska statschef blev inbjuden till Vita huset på officiellt statsbesök och bankett häromveckan.


LÄS ÄVEN: Melania Trumps hyllning till Frankrike och Macron 


Macron en president för de rika

På hemmaplan har Macron också tack vare sin supermajoritet i parlamentet lyckats få igenom reformer som många av hans företrädare misslyckats med, som höstens arbetsmarknadsreformer vilket gör det enklare för franska arbetsgivare att anställa och göra sig av med personal.

Men reformerna har också lett till beskyllningar att han är ”de rikas president”. Han har höjt skatten för den del pensionärer, samtidigt som förmögenhetsskatt på tillgångar tagits bort.

En mätning visade att hela 71 procent av fransmännen anser att den nya skatten för pensionärer är orättvis. Ett annat klagomål från fransmännen är att det är ”för många reformer”.

Presidentparet köper sina egna kläder förutom de som behövs i tjänsten. Brigitte Macron får låna från Louis Vuitton när hon representerar, som nyligen vid resan till USA.
Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE

Beskyllningarna att Macron är arrogant och en president för de rika, har bland annat lett till att paret Macron låtit göra klart att de minsann betalar för sina egna levnadsomkostnader i Elysée-palatset.

De köper sina egna kläder förutom de som behövs i tjänsten. Brigitte Macron får låna från Louis Vuitton när hon representerar, som nyligen vid resan till USA.

Fransmännens fascination vid Brigitte Macron har dock inte upphört. Hon pryder ofta omslagen på de franska veckotidningarna och när franska Elle i höstas hade en intervju med henne så hade tidningen sin bästa upplaga på över tio år.

Historien om hur den 15-årige Emmanuel Macron blev förälskad i sin 24 år äldre, gifta lärarinna lockade stort intresse även långt utanför Frankrikes gränser under valkampanjen. De två gifte sig 2007.

– Hon har alltid varit vid min sida, hon är min jämvikt, har Emmanuel Macron sagt i en intervju.

Emmanuel och Brigitte Macron närvarar vid militärparaden under nationaldagsfirandet vid Champs Élysées i Paris.
Foto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURES

Brigitte Macron: ”Känner mig inte som First Lady”

Men även Brigitte gav honom en del huvudvärk i början av hans tid som president. Hans plan att ge henne en formell roll som Frankrikes ”First Lady”, ungefär som de har i USA, stötte på motstånd och 300 000 namnunderskrifter i protest.

Emmanuel Macron ändrade sig, men Brigitte är förstås för det mesta vid hans sida.

– I mitt huvud, så är jag Emmanuel Macrons hustru, inte presidentens hustru. Jag känner mig inte som en ”First Lady”, sa hon i en intervju nyligen med en fransk radiokanal.

– Jag har det här ansvaret som faller på mig att representera det franska folket. Annars, lever jag ett normalt liv. Jag träffar människor. Jag har inte ändrat mitt utseende.

Hon sa efter besöket i Washington att Melania Trump inte kan göra något på egen hand, och att det är stor skillnad mot hur hon lever.

– Melania kan inte ens öppna fönstret i Vita huset. Hon kan inte gå ut. Jag går ut i Paris varje dag, sa Brigitte Macron till Le Monde.


LÄS ÄVEN: Brigittes Macrons oro för Melania Trump: Hårt hållen 


Brigitte Macron blev uppmärksammad för sina kommentarer om Melania Trump efter besöket i Vita huset.
Foto: SHEN TING / XINHUA/AVALON.RED B950

Macron behöver stödet från Brigitte

Brigittes bakgrund som lärarinna gör också att många fransmän känner att de lättare kan identifiera sig med henne, än med hennes superambitiösa make. Och det försöker Brigitte Macron utnyttja.

– Hennes roll är inte politisk utan research, att ta reda på vad som är fel i det franska samhället som regeringen missar, säger hennes stabschef Pierre-Olivier Costa till Sydney Morning Herald. 

Enligt Costa får Brigitte Macron mellan 150 och 200 brev varje dag. Det tidigare rekordet hade Carla Bruni-Sarkozy. Hon fick 35 brev.

– De skriver till en kvinna de känner att de känner, säger Costa. Hon var lärarinna, vi har alla haft lärarinnor, och hon tillbringade det mesta av sin tid på landsbygden, hon kommer inte från Paris elit.

Emmanuel Macron lär komma att behöva hennes stöd och insikter. Fransmännens gunst är inte lätt att behålla.


LÄS ÄVEN: Mats Larsson: Presidenternas nya bromans i Vita huset 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.