Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frankrikes kandidat bortröstad av parlamentet

Ursula von der Leyen har fått problem med sin ”regering”.Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes kandidat att bli kommissionär röstades under torsdagen bort av EU-parlamentet.

Det betyder ytterligare problem för Ursula von der Leyens nya EU-kommission.

von der Leyens tanke var att ge fransyskan Sylvie Goulard en tung post.

82 mot – 29 för.

Med de siffrorna fällde två av EU-parlaments utskott Sylvie Goulard. Fransyskan var påtänkt som kommissionär för bland annat inre marknadsfrågor. 

Goulard var dessutom den franske presidenten Emmanuel Macrons kandidat. Något som alltså innebär att beslutet är en knäpp på näsan även på Macron. 

Dessutom får EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen en släng av den sleven. Hennes tanke var nämligen att sätta Goulard på en framträdande post.

Hon frågades hon ut för andra gången på torsdagen. Goulard stora kontrovers är att det pågår problemet en brottsutredning i Frankrike runt misstänkt ekonomisk brottslighet – där hon är inblandad.

Goulard betalade tillbaka en halv miljon

Olaf, EU:s bedrägeribekämpningsbyrå, har även ögonen på fallet. När Goulard var europaparlamentariker fick en assistent anställd i Frankrike EU-pengar – som betalning. Goulard har dock betalat tillbaka motsvarande närmare en halv miljon kronor.

Lägg till att det även är oklart vem Rumänien utser till sin kandidat, så förstår ni vidden av von der Leyens huvudvärk. På torsdagen fälldes nämligen den rumänska S-regeringen i en förtroendeomröstning. 

Det är tänkt att von der Leyen ska formerat sitt lag till den första november. Hon har nu tre veckor på sig – och med flera stora hål som måste fyllas.