Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nicolas Sarkozy utreds för korruption

Nicolas Sarkozy utreds för korruption.Foto: LAURENT CIPRIANI / AP TT NYHETSBYRÅN
Nicolas Sarkozy med hustrun Carla Bruni-Sarkozy.Foto: AGENCE / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Frankrikes före detta president, Nicolas Sarkozy, utreds för korruption.

Det uppger källor för AFP.

Trots flertalet försök från Nicolas Sarkozys advokater att undvika anklagelserna om korruption och otillbörlig påverkan ser det nu ut att ske. 

Enligt källor med insyn i processen kommer den före detta presidenten att ställas inför rätta inom de kommande månaderna, rapporterar AFP.

Under gårdagen ska kassationsrätten – Frankrikes högsta domstol – ha avvisat den sista överklagan från den tidigare presidenten. Samtidigt framhöll rätten att det fanns goda skäl att pröva såväl Nicolas Sarkozy som hans advokat Thierry Herzog och domaren Gilbert Azibert.

Utredare avlyssnade samtal

I utredningen av Nicolas Sarkozy ligger stort fokus på ett antal konversationer mellan Thierry Herzog och Gilbert Azibert, skriver the Local. 

Samtalen ska ha avlyssnats av utredare som undersökte misstankar om korruption i samband med Nicolas Sarkozys presidentkampanj 2007. 

Anklagelsen, som den ex-presidenten tidigare friats från, var att han tagit emot olagliga betalningar från Liliane Bettencourt, arvinge till L'Oreal, under kampanjen.

Men vid avlyssningen ska utredarna även ha tagit del av annan användbar information. 

Vid mötena med domaren ska Nicolas Sarkozy och advokat ha försökt få ut information om den pågående utredningen genom otillbörlig påverkan. Sarkozy ska ha erbjudit domaren ett jobb i Monaco som ersättning för information om fallet.

Använde falskt namn

Under arbetet fann utredarna också att Nicolas Sarkozy och Thierry Herzog vid flera tillfällen använt sig av falska identiteter när de talas vid över telefon. Sarkozy ska ha kallat sig för Paul Bismuth.

Nicolas Sarkozy är inte den första ex-presidenten som ställs inför rätta. Hans föregångare, Jacques Chirac, åtalades 2011 för förskingring och missbruk av offentliga medel i samband med att han var borgmästare i Paris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.