Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frankrikes finansminister vill lyssna på gula västarnas krav

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire besökte Sverige och sin svenska motsvarighet Magdalena Andersson på måndagen.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bruno Le Maire oroas för EU-skeptiker.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire säger vid ett besök i Stockholm att regeringen gick för fort fram med flera av de reformer som retat upp franska medborgare och lett till gula västarnas stora protester.

– Jag tror på en politisk väg där man kan både lyssna på folkets krav och samtidigt fortsätta med reformerna, säger han i SVT:s ”Aktuellt”.

Bruno Le Maire, från president Macrons parti En Marche, besökte på måndagen Sverige för att träffa den svenska regeringen. I en intervju med ”Aktuellt” kommenterar han de omfattande protesterna i Frankrike och säger att regeringen har för aviskt att lyssna på dem.

– Just nu håller vi på att lyssna på folket. Vi måste vänta till efter den nationella debatten  innan vi ser vilka förslag och krav det franska folket har, säger Bruno Le Maire till "Aktuellt”.

Den franska regeringen har backat på en del punkter, som till exempel bränsleskatterna. Le Maire menar dock att vissa reformer är nödvändiga och nämner ändringar av skattesystemet, som minskad kapitalbeskattning.

Gula västarna planerar att ställa upp i EU-valet.
Foto: MICHAEL BUNEL / POLARIS POLARIS IMAGES

– De besluten står vi fast vid. Men det franska folket har även andra krav som gäller till exempel momsen och stödet för dem som har jobb men inte kan leva på inkomsten. Vi ska lyssna på de kraven och förslagen, säger Le Maire.

Gula västarna siktar på EU-valet

Gula västarna planerar att lämna en kandidatlista till EU-valet i maj. Samtidigt växer EU-kritiken i flera medlemsländer, något som oroar Bruno Le Maire.

– Vi måste göra mer på EU-nivå för EU:s medborgare. Om vi inte kan visa medborgarna att EU är effektivt och kan leverera på nyckelområden bidrar det till nationalismens framfart och till att extremistiska partier växer, säger han till ”Aktuellt”.

Och det är en av anledningarna till hans besök i Stockholm.

– Vi måste ha ett bättre samarbete mellan Sverige och Frankrike för att göra EU starkare, säger han.

Till Dagens Nyheter säger Bruno Le Maire att han hoppas att Sverige ska ändra sig i frågan om en särskild EU-skatt på internationella teknikbolag. Sverige har, tillsammans med ett fåtal andra länder, sagt nej till digitalskatten medan Le Maire har infört en nationell variant i Frankrike.

– Syftet är att få en mer rättvis och effektiv beskattning. De stora techbolagen betalar mycket mindre än de små och medelstora företagen i Europa, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.