Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frankrike stoppar masker från svenskt bolag

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
En patient intensivvårdas i den spanska staden Badalona.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Den 5 mars beslagtog Frankrike fyra miljoner kinesiska ansiktsmasker som importerats av Mölnlycke.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Donald Trump.
Foto: ALEX BRANDON / AP / TT NYHETSBYRÅN

Dödsfallen fortsätter öka kraftigt i Spanien.

På fredagen rapporterade landets myndigheter ytterligare 932 avlidna i covid-19.

Det totala antalet döda i coronasmittan är nära 11 000.

Fredagen blev ytterligare en mörk dag i Spanien. För andra dagen i rad rapporterar landets myndigheter över 900 avlidna till följd av coronaviruset. Totalt har nu 10 935 personer avlidit och över 117 000 är bekräftat smittade. 

Samtidigt pågår en strid för att ett svenskt företag ska få leverera skyddsutrustning till landet.

Bolaget Mölnlycke stoppas nämligen från att distribuera miljontals ansiktsmasker och gummihandskar till hårt coronadrabbade Spanien och Italien. Anledningen är att leveranserna från Kina har fastnat i Frankrike, som infört exportförbud på varorna. 

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger vd Richard Twomey till Sveriges radio.  

Skyddsutrustning fast i Frankrike

Enligt franska medier har den svenska regeringen kopplats in för att lösa situationen, vilket orsakat ett ordkrig mellan Frankrike och Sverige. Frankrike anser att all skyddsutrustning i landet ska användas i den franska vården.

Nu pågår diskussioner med beslutsfattare i flera länder för att den medicinska utrustningen ska nå fram till sjukvården.

Enligt Irish Times används Mölnlyckes skyddsutrustning vid en femtedel av alla operationer inom EU. Företaget exporterar till Sydeuropa, Belgien och Nederländerna via ett distributionscentrum i Lyon.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Trump vill att avancerade maskern ska använda i vården

President Trump rekommenderar amerikanska folket att använda hemmagjorda masker, vill att de avancerade maskerna ska användas av personal inom vården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.