Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frankrike säger ja till samkönade äktenskap

Frankrikes justitieminister Christiane Taubira, till vänster, talar inför parlamentet på tisdagen.
Foto: Remy De La Mauviniere

Efter månader av demonstrationer, både för och emot lagförslaget, kom Frankrike till vägs ände: nationalförsamlingen röstade ja till samkönade äktenskap.

Frankrike blir fjortonde land

Sedan Nederländerna blev först 2001 har tretton länder legaliserat äktenskap för homosexuella: Nederländerna, Belgien, Spanien, Kanada, Sydafrika, Norge, Sverige, Portugal, Island, Argentina, Danmark, Nya Zeeland och Uruguay.

Frankrike väntas genom tisdagens omröstning bli det fjortonde landet som legaliserar enkönade äktenskap.

På delstatsnivå har legaliseringar ägt rum även i Brasilien och Mexiko samt USA, där äktenskap nu kan ingås i Connecticut, District of Columbia, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont och Washington.

USA:s högsta domstol behandlar just homosexuellas rätt att gifta sig och att få sitt äktenskap erkänt på federal nivå utifrån två separata fall. Utslag väntas till sommaren.

Även från Storbritannien, som är halvvägs igenom den politiska beslutsprocessen, väntas ett avgörande i äktenskapsfrågan.

Lagen, som också tillåter par av samma kön att adoptera, röstades igenom med 331 röster för och 225 emot.

I flera månader har hundratusentals fransmän visat stöd för – eller motstånd mot – homosexuellas rätt att gifta sig. Debatten beskrivs som en av de mest splittrande i fransk nutidshistoria. Trots starkt stöd från väljarna för förslaget, har den politiska oppositionen lyckats förvandla frågan till medelpunkt för ett långt bredare missnöje med president François Hollandes socialistregering, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men socialisterna har en säker majoritet i nationalförsamlingen, där den sista och avgörande omröstningen hölls på tisdagen.

Tredje landet i april

Frankrike blev därmed fjortonde land i världen att legalisera äktenskap mellan par av samma kön. Tidigare i april godkändes äktenskapen av parlamenten i Nya Zeeland och Uruguay.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande i svenska Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) säger att hbt-rörelsen i många länder definierar äktenskapsfrågan som central. Den kan vara viktig av rent privata skäl – oavsett sexuell läggning – men kan också ha stor betydelse för privatekonomin beroende på hur landets sociala trygghetssystem är utformade, framhåller hon.

– Till exempel i USA kan man få en sjukförsäkring genom jobbet som du kan knyta en make till, så där får det stor ekonomisk påverkan om det är ett äktenskap eller ej.

Långt kvar

Westerlund påminner också om att frågan om lika äktenskapslagstiftning fortfarande är avlägsen i många länder. Där är det i stället första prioritet att avkriminalisera homosexualitet, eller att motarbeta lagar som förbjuder så kallad propaganda för hbt-personers rättigheter.

Hos förespråkare för den franska legaliseringen väntade på tisdagen stort firande, medan motståndarsidan planerat protester.

Polisen i Paris höjde beredskapen. Flera politiker har blivit hotade på grund av sitt stöd för det omstridda förslaget. Spänningarna kring äktenskapsfrågan kopplas också samman med den senaste tidens ökning av hatbrott mot hbt-personer i Frankrike, skriver AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.