Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frankrike bildar ny regering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Frankrikes president François Hollande har bett premiärminister Manuel Valls att bilda en ny regering.
Foto: Bertrand Langlois

Frankrikes regering byts ut.

Landets president François Hollande har bett premiärminister Manuel Valls att bilda en ny regering.

Den ska presenteras i morgon.

François Hollande gick i ett pressmeddelande ut med att han överlåtit till premiärminister Manuel Valls att bilda en ny regering.

I beskedet skriver Hollande att Valls ska forma en regering som går i linje med den riktning som han har utstakat för landet och att den ska presenteras på tisdag.

Det framgår inte varför han tagit det beslutet, men beskedet kommer efter att ekonomiminister Arnaud Montebourg kritiserat landets finanspolitik och utmanat premiärminister Valls öppet.

– Det klart att man inte kan ha en ekonomiminister som inte tror på regeringens program, säger Barbro Hedvall, frilansjournalist som följer fransk politik.

Bakgrunden till Montebourgs kritik är att han är kritisk till åtstramningspolitik och hellre vill se stimulanser av den franska ekonomin, trots att landet inte klarar sitt underskottsmål i år.

"I Frankrike väntar man till att man får sparken"

Barbro Hedvall bedömer att meddelandet kommer som ett resultat av Montebourgs utmaning.

– I varje normalt land avgår ministern. Men i Frankrike väntar man till att man får sparken, säger Barbro Hedvall, som bedömer att Hollande stannar på sin post, men att flera ministrar kan komma att bytas ut.

Beslutet kom dagen efter det att ekonomiminister Arnaud Montebourg och utbildningsminister Benoît Hamon vid socialisternas årliga konferens kritiserat regeringens ekonomiska politik. De båda manade till förändringar av presidentens skatte- och utgiftspolitik och hävdade att det finns alternativ till dessa. De attackerade också mer generellt åtstramningar i Frankrike och eurozonen.

– Prioriteten måste vara att ta sig ur den pågående krisen. Den dogmatiska minskningen av utgifter måste komma senare, sade Montebourg i en intervju i Le Monde.

Hollandes besked kommer samma dag som fransmännen firar att det var 70 år sedan den tyska ockupationen av Paris hävdes. President François Hollande kommer att leda festligheterna i huvudstadens stadshus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.