Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frankrike ber andra EU-länder om hjälp

Franska försvarsministern Jean-Yves le Drian ber om hjälp från andra EU-länder.
Foto: Thierry Chesnot/Getty
Frankrike fortsätter bomba IS i Syrien.
Foto: Sèbastien Dupont/AP

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves le Drian bad andra EU-länder om hjälp med landets militäroperationer utomlands och stöd i kampen mot Islamiska staten i Syrien och Irak.

Svaret kom snabbt: Sverige och samtliga övriga EU-medlemmar säger ja.

– Det är en terrorhandling och de som står för den måste bekämpas, säger Försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Vädjan från Frankrikes håll kom under ett möte i Bryssel med unionens andra försvarsministrar. I EU-avtalen finns det en solidaritetsklausul i händelse av en attack – och det är den klausulen som försvarsministern le Drian nu ska ha åberopat.

– Frankrike kan inte agera ensamt, ska le Drian ha sagt enligt nyhetsbyrån AFP. 

Och svaret kom snabbt: Sverige och samtliga övriga EU-medlemmar säger ja.

Hur hjälpen kommer att se ut är oklart, det är något som varje lands regering och parlament ska bestämma.

– Det är först nu som det kommer att visa sig hur det står till med solidariteten i Europa, säger Malena Britz, universitetslektor och forskare vid Försvarshögskolan till TT.

KD: Skicka Jas-plan

I Sverige har Kristdemokraterna varit snabba med att kräva att Sverige skickar Jas-plan för att bekämpa IS. Något som Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra inte vill ta ställning till, just nu.

– Den frågan tror jag är för tidigt väckt. Vi står nu inför beslut i riksdagen om förlängning av insatsen i Irak och där ska vi vara öppna för att fortsätta hjälpa till från svensk sida. I dag är det 35 personer som utbildar. Vi måste utvärdera vad det har gett för resultat och vi måste vara öppna för att fortsätta delta, säger hon.

Folkpartiets Jan Björklund: 

– Jag utesluter inte att vi bör skicka Jas-plan. Det är fullt möjligt. Sverige bör också, om det begärs, vara en del av koalitionen, säger han.

Hur ser du på Rysslands medverkan?

– En rysk medverkan här krävs nu för att nå framgång mot IS. 

V: KD:s förslag är ogenomtänkt

Vänsterpartiet vill stödja Frankrike på många sätt, som i polissamarbete och utbildning, men är emot att skicka Jas-plan i det här läget.

– Jag tycker att Kristdemokraternas förslag är ogenomtänkt. Det finns en risk att man hastar in Sverige i ett krig utan att veta hur man ska få till en politisk lösning och det tror jag är väldigt oklokt. Det är inte brist på stridsflygplan som är problemet i regionen, säger partiledaren Jonas Sjöstedt. 

Centerpartiets gruppledare och vice partiledare, Anders W Jonsson, menar att det är självklart att Sverige ska bistå Frankrike och övriga EU i kampen mot terrorn.

– Nu har regeringen hörsammat den förfrågan om stöd som Frankrike ställt till övriga EU-länder. Vi får nu analysera exakt vad det är Frankrike kommer att efterfråga och på vilket sätt Sverige kan bistå, säger han.

"Det är en terrorhandling"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterade läget så här till TT:

– Det är en terrorhandling och de som står för den måste bekämpas. 

Statsminister Stefan Löfven säger, under en återrapportering i riksdagen från EU-ledarnas informella toppmöte på Malta i förra veckan, att det är givet att Sverige ska bistå Frankrike när nu Frankrike begärt hjälp.

– Men de har inte ännu sagt vad de vill ha hjälp med. Låt oss återkomma till det när Frankrike presenterat vad de vill ha hjälp med, säger han.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) uttalade sig efter utrikesnämndens möte i Stockholm under tisdagen.

– Svensk hjälp till Frankrike får avgöras utifrån hur Frankrikes framställan ser ut.

Fortsätter flygbomba IS-fästen

Samtidigt fortsätter Frankrike att flygbomba IS fästet al-Raqqa i Syrien. Dessutom ska landet skicka hangarfartyget Charles de Gaulle till östra Medelhavet utanför Syrien och Libanon för att intensifiera attackerna.

Fartyget, med 26 stridsflygplan, kommer att trefaldiga kapaciteten att utföra attacker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.