Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Frankenstorm" sätter stopp för valkampanj

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nyckelstaten Virginia ser ut att drabbas värst av stormen. Därför ställer båda presidentkandidaterna in sina kampanjbesök i staten.
Foto: Robert Duyos

"Frankenstormen" kan avgöra det amerikanska valet.

Både Romneys och Obamas kampanjer har fått ställa in besök i nyckelstaten Virginia av rädsla för den annalkande orkanen Sandy.

– Sandy har kort stubin och är oförutsägbar, säger Kerry Emanuel, klimatforskare på MIT, till Politico.

Amerikanska meteorologer har i veckan varnat för att orkanen Sandy, som döpts till "Frankenstorm", kan leda till ofantliga skador när den når USA:s östkust.

Nu ser det ut som att utgången i det amerikanska presidentvalet också kan påverkas av stormvarningen.

Delstaten Virginia ses som en nyckelstat i valet - en delstat som både Barack Obama och Mitt Romney skulle behöva vinna. Men delstaten riskerar också att drabbas värst av stormen, vilket har fått båda kampanjerna att ställa in framträdanden i delstaten.

Ställer in möten

En företrädare för Romneys kampanj säger till NBC News att de håller ett öga på stormens utveckling och att Romney redan har ställt in ett framträdande på söndag i närheten av Virginia Beach.

Obamas vicepresident Joe Biden ställde också in ett möte på samma plats på lördagen.

– Förändringen i schemat sker på grund av försiktighet för att alla lokala poliser och räddningsarbetare ska kunna lägga sina resurser på att fokusera på folk säkerhet som skulle kunna påverkas av stormen, säger en medarbetare till Biden till NBC News.

Det är ännu inte beslutat om Obamas framträdande tillsammans med den förre presidenten Bill Clinton i Florida och Virginia på måndag kommer att påverkas.

Kan bli utan reklam

Valkampanjerna kan också påverkas på andra sätt av stormen. Om de lokala tv-stationerna sänder extrainsatta nyheter och varningar så kommer kandidaternas kampanjfilmer inte att sändas.

En kraftig storm kan dessutom slå ut elen för tusentals människor i viktiga delstater. På ett mer konkret plan skulle kontor där man kan registrera sig för att rösta tvingas slå igen om personalens och besökarnas säkerhet riskerades av stormen.

Kan kosta 7 miljarder

Sandy nedgraderas till en tropisk storm under lördagen - men uppgraderades sen till orkan igen. Enligt prognoserna väntas den slå till på tisdag - en vecka innan presidentvalet.

Mer än 40 personer dog, hem förstördes och elektriciteten slogs ut när Sandy drog över Karibien.

Experter har varnat för att stormen skulle kunna leda till skador för 7 miljarder kronor om den slår till mot tätbebyggda områden i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.