Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Från tuff såpa-brud till prisbelönt och folkkär

Johanna Sällström spelade Wallanders dotter Linda i den nya sviten med Krister Henriksson och Ola Rapace.
Från tuff brud i såpan Tre kronor - till prisbelönt och folkkär filmstjärna.
Johanna Sällström hann göra en lång resa under sin korta karriär.
- På scen och film slungar jag mig ut fullständigt i rollen. Då ger jag allt, sa hon nyligen i en intervju.

FAKTA

Fakta/Johanna Sällström
Född i Stockholm den 30 december 1974.
Bosatt i Malmö.
Utbildad på Södra latins teaterlinje i Stockholm.

Filmer i urval:
30:e november (1995)
Under ytan (1997)
Dubbel 8 (2000)
Hans och hennes (2001)
Wallander - Innan frosten (2005)

Johanna Sällström var bara 15 år när hon gjorde sin skådespelardebut. Den unga Johanna klev in på Hudiksvallsteaterns scen för att medverka i Shakespeares "En midsommarnatts dröm" och det var knappast någon som anade att hon skulle bli en av Sveriges största och mest älskade skådespelerskor.

Började med "Bert"

Den riktiga karriären började med en liten roll i tv-serien "Bert". Sedan syntes hon i Daniel Fridells ungdomsfilm 30:e november. Men första gången hon nådde ut till den breda publiken var med såpan "Tre kronor" där hon spelade hårdkokta Victoria Bärnsten. Efter det tog karriären fart. 1997 hade Johanna Sällström huvudrollen i den hyllade filmen "Under ytan", där hon spelade hon en ung tjej på glid i samhället - och rollprestationen gav henne en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. - Usch, man får ju sån prestationsångest av sånt här. Nu känns det som om jag borde börja jobba med något annat, skämtade hon när Expressen träffade henne efter prisutdelningen.

Bara början

Men det var bara början. Framgångarna fortsatte med komedin "Hans och hennes", där hon spelade mot Jonas Karlsson, "Magnetisörens femte vinter" och "Hot dog". Därefter fick hon rollen som Linda Wallander i filmatiseringarna av Henning Mankells deckare - och det är nog i den rollen som de flesta minns Johanna Sällström. Det hade hon nog varit nöjd med. - Jag kommer aldrig att tröttna på den rollen. När jag läste Mankells bok kände jag en jättevilja att göra Linda. Hon utvecklas hela tiden, sa hon i höstas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!