Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från lyxliv till fängelse

Usama Kassir levde lyxliv på Stureplan.
- Mina största intressen var att köra motorcykel och träffa nya kvinnor - jag levde väldigt liberalt, har han berättat.
Här är historien om hur Usama Kassir förvandlades från playboy till terrorsvensken som i natt fälldes på elva punkter i amerikansk domstol och och nu riskerar livstids fängelse.
- Sverige gör allt för att få hem dödsdömda svenskar och pedofiler. Men min bror heter Usama - han räknas inte som svensk, säger Usamas bror, Hassan Kassir när Expressen träffade honom i natt.
Under hela gårdagen följde brodern Hassan Kassir rättegången från Stockholm. Han hade tät kontakt med advokaterna i USA på telefon.
- Jag trodde hela tiden att min bror skulle bli frikänd, säger han.
Men sent i går kväll kunde han läsa på text-tv att brodern hade fällts på alla åtalspunkterna.
- Det känns jättetungt, jag tror att min bror kommer att dömas till livstidsfängelse, säger Hassan Kassir.
Usama Kassir själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Men varje gång han fick tillfälle att synas i olika medier passade han på och skröt om sina hyllningar till den efterlysta terroristledaren Usama bin Ladin.
- Han är en skojare, sa en Säpochef en gång till Expressen.

Usama Kassir föddes i den sydlibanesiska staden Saida men växte upp i medelklassområdet Khalde, söder om Beirut. Hans bästa vänner under tonåren var barn till parlamentariker och ministrar i Libanon. Men när hans mamma träffade en rik man från Saudiarabien och skilde sig flyttades båda sönerna till en internatskola.
- Det var en svår tid för oss båda två, säger Hassan Kassir.
När skolåren var över ägnade sig Usama Kassir åt sitt favoritintresse - att köra motorcykel.
- Han var en riktig playboy, tjejerna sprang som galningar efter honom. Min son brukade festa, dricka och leva som många libaneser gör, sa Usamas mamma Ahlam Othman när Expressen träffade henne i Beirut för ett tag sedan.
När familjen flyttade till Sverige 1984 fortsatte han playboylivet. Han träffade en svensk kvinna, de gifte sig och fick en dotter tillsammans. Men det tog slut efter några år. Efter skilsmässan flyttade Usama Kassir till Stockholm. Brodern Hassan Kassir arbetade som DJ på flera krogar och kände många i Stockholms krogvärld. Det blev snabbt Usamas passerkort för att lätt gå förbi krogköerna. Han levde ett vidlyftigt liv på innekrogar som Spybar och Sturecompagniet på Stureplan.
Lyxlivet accelererade och nu var det mer än alkohol som flödade.
1992 greps Usama Kassir i Sverige med 200 kilo hasch i bilen. De sex åren i svenskt fängelse förvandlade den man som älskade att festa, träffa tjejer och leva lyxlivet till en radikal muslim.

När han släpptes från fängelset reste han till London och träffade den terrormisstänkte imamen Abou Hamza al-Masri.
- Usama var en god muslim. Han besökte, precis som många andra muslimer min moské i Finsbury Park, sa den engelsk-egyptiske imamen i en tidigare intervju med Expressen.
Det var just mötet med al-Masri som början till Kassirs långa resa till domstolen i New York. 1999 reste Kassir till USA och delstaten Oregon. FBI misstänkte att han skickades av al-Masri för att bygga upp ett träningsläger för islamister.
- Det stämmer att jag åkte till USA vid den tiden. Men syftet var att flytta från Sverige och försöka att börja ett nytt liv i USA, sa Kassir i en tidigare intervju med Expressen.
Kassir, som vid det laget hade gift om sig, tog hela sin familj - hustru och två barn med sig. Men planerna på att bygga upp ett träningsläger kunde inte förverkligas. I USA träffade Kassir en amerikansk konvertit James Ujaama vars mamma arbetade som polis i Seattle. Kassir kom inte överens med Ujaama och de hittade inga sympatisörer och frivilliga som skulle stödja projektet. 2000 återvände Kassir till Sverige.
- Han fortsatte att vara troende muslim. Det som fick honom att bli så radikal är det som händer ute i världen. Varje dag hör man på nyheterna att muslimer dödas i Pakistan, Irak, Palestina osv. Det är det som får folk att bli fundamentalister, säger Hassan Kassir.
Usama blev alltmer aktiv på olika islamistiska hemsidor på internet. Under 2004 blev han efterlyst av USA för olika terroristbrott. Utöver anklagelserna om planer på att bygga ett träningsläger i Oregon, anklagades han för att sprida bombrecept på internet. Han anklagades för att ligga bakom "terrorbibeln" - en bok full med recept om hur man tillverkar bomber och läran om närstrid.
- Dessa recept finns överallt på internet. Jag behövde inte lägga ut sådant på internet för att folk ska lära sig, försvarade sig Kassir.
Men det var den beslagtagna datorn som i går användes som viktig bevis mot honom. Med den kunde hans IP-adress från lägenheten i Tensta spåras till "terrorbibeln".

Den amerikanska
åklagaren Eric Bruce ansåg att han hade mycket bevis mot Kassir och lyckades få James Ujaama att vittna mot Kassir. Nu väntar USA att England utlämnar den terrormisstänkte imamen Abou Hamza al-Masri som anses ligga bakom idén till Oregonprojektet.
- Sverige vill inte hjälpa mig. Jag är övergiven, sa Kassir när han satt frihetsberövad i Prag.
- Vi är andra klassens medborgare. Sverige och UD gör allt som står i sin makt för att få hem dödsdömda svenskar och pedofiler. Men, min bror heter Usama - han räknas inte som svensk, säger Hassan Kassir.