Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Från kriget till Lugnet

KRIGET. Madeha Said, 22, flydde från den syriska staden Kobane, där häftiga strider rasade tills nyligen.
Foto: Gokhan Sahin
LUGNET. Här ska tjejerna delta i ett lopp under VM.
Foto: Nils Jakobsson
Skidkul. Borlängebon Madeha Said, 22, är flykting från krigets Syrien. Nu deltar hon i ett projekt som syftar till att lära kvinnor med utländsk bakgrund att åka skidor. "Min första tanke, när jag hörde om projektet, var 'Vad är skidor'. I Syrien finns ingen snö", berättar hon.
Foto: Henrik Hansson
Skidgänget. Tränaren Joachim Wolf, till vänster, med sina åkare från olika delar av världen - snart ska de delta i en företagsstafett under VM i Falun.
Foto: Henrik Hansson

BORLÄNGE. Det är häftigt att känna hur kroppen blir stark, medger hon, i Syrien finns ingen tradition av kvinnor som idrottar.

Men det inte därför hon ligger i en hög av skratt och uppgivenhet och försöker att trassla ut benen.

- Jag får annat att tänka på när jag åker skidor. Det blir tyst i huvudet, säger Madeha Said, 22.

Eftermiddagens plusgrader och sol har förvandlat skidspåren i Mellsta till skare och is.

- Hur ska vi kunna byta fil?! Det som är så svårt redan, utbrister Dammi Lundin och trippar fram i pjäxorna för att krama om träningskompisen som kommer i bil från Falun.

18-åriga Eden Haile med ursprung i Eritrea hade egentligen tänkt att ringa sig sjuk på grund av skrikande luftrör, men bestämde sig för att vara med ändå.

I dag ska de träna backe, åka nerför utan att trilla, staka uppför utan att glida tillbaka.

- Tänk på att ha stavarna närmare kroppen, de ska inte flaxa härute.

"Otroligt viktigt för oss"

Projektet med det somaliska bandylandslaget i Borlänge är en framgångssaga som med Filip Hammars och Fredrik Wikingssons hyllade film "Trevligt folk" inte bara fick ett nytt ljust kapitel, utan gav ringar på vattnet för nya integrationsprojekt.

Det är Patrik Andersson, mannen bakom bandysatsningen, som i samarbete med VM-organisationen i Falun, står bakom också den här utmaningen: att lära invandrartjejer i Dalarna att åka längskidor, där målet är en företagsstafett under VM i Falun.

- Vi vill att fler människor med utländsk bakgrund ska våga testa något som är väldigt förknippat med Sverige, men okänt för dem. Det känns otroligt viktigt för oss att visa engagemang i den här typen av frågor, som Niclas Johansson, koordinator inom VM-organisationen uttryckte det i Expressen.

Har fixat barnvakt

I somras, när satsningen drog i gång, var de 30.

Nu med bara dagar kvar till mästerskapet, efter snöbrist, problem med sponsorer och tappat intresse, är de åtta kvar.

Åtta modiga kvinnor med ursprung i Sierra Leone, Eritrea, Sri Lanka, Makedonien, Estland och Syrien, som aldrig hade stått på ett par skidor.

23-åriga Francess Moseray har fixat barnvakt åt sin son för att kunna vara med och träna.

- Jag får magsår när jag tänker på VM. Jag visste inte ens vad skidor var, det är ingen stor sport i Sierra Leone kan jag säga, skrattar hon. Det svåraste är att komma framåt och att stanna.

- Men jag vill visa andra invandrartjejer att de kan göra grejer i stället för att bara sitta hemma.

Upplever ökande främlingsfientlighet

Dammi Lundin, 47, är ett bekant ansikte för dem som har sett "Trevligt folk", hon är sambo med bandymanagern Patrik Andersson och berättar framför kamerorna i Filip och Fredriks film hur hon som invandrad från Sri Lanka har upplevt en ökande främlingsfientlighet i Borlänge. Nu är hon en av dem som far fram i spåren.

- Jag blev inspirerad av bandykillarna och när jag dessutom blev varslad på jobbet hoppade jag på det här. Jag var jätterädd i början, ramlade hundra gånger, men jag känner mig som en vinnare redan. Jag har fått många nya vänner.

- Jag hör mest positivt om projektet, men det är klart att några muttrar "Ett nytt projekt för invandrare, varför inte vi svenskar?".

Har köpt landslagsmössa

Estländskan Julia Mätas, 37, från Avesta har köpt en svensk landslagsmössa som hon tror ska göra henne "snabbare i spåren".

Att tre av åtta denna kalla kväll ens har något om huvudet är ett framsteg i sig.

- Första träningspassen i skogen kom några av tjejerna i kjol och finskor, utan vantar och mössa. Det var tolv grader kallt, säger Joachim Wolf, som är den som tränar "VM-laget", och själv har åtta Vasalopp under fötterna.

- Flera av tjejerna var helt otränade när de kom hit, de kunde inte ens springa en kilometer. Då kändes det som ett omöjligt projekt, nu är det omöjligt, men går framåt, ler han.

Men det handlar inte enkom om integration för de kvinnor som är med.

Flydde från Syrien

Det är inte därför som Madeha Said kör varv efter varv i de snorhala spåren under elljusskenet.

- När jag kom ut och tränade i skogen glömde jag allt annat. Jag tänker inte på mina föräldrar, jag tänker inte på mina kompisar, inte på Syrien och inte på min utbildning, säger den 23-åriga kurden när vi ses några timmar tidigare på AlphaCE inne i Borlänge, ett utbildnings- och matchningsföretag som hjälper folk ut på arbetsmarknaden.

Madeha Said läser språk här i väntan på en sfi-plats och pratar efter bara 15 månader en imponerande svenska.

Hon kom med sina fyra syskon till Borlänge när deras hemstad i Syrien, ar-Raqqah, belägrades av Islamiska staten, IS. De flydde först till Kobane och bodde där några månader innan situationen blev ohållbar.

Madeha Said hade läst ett år av sina universitetstudier till apotekare när kriget tvingade familjen att fly.

- Ser du nyheterna på tv? Då behöver jag inte säga mer. Precis så var det... jättesvårt.

- Mina föräldrar och min lillebror är i Turkiet. Jag vet inte när vi ses igen. Vi har kontakt, men inte hela tiden, jag blir så ledsen. Att vi kom hit beror på att vår farbror var här, säger hon och berättar att syskonskaran bor tillsammans i en lägenhet i centrala Borlänge.

Men de delar också det nya intresset för skidåkning.

"I Syrien finns ingen snö"

Förutom Madeha är småsystrarna Naheda, 21 och Naren,16, med i laget, den yngsta som reserv.

Hon var på vippen att få rycka in när Madeha nyligen hoppade av projektet.

- När Patrik (Andersson) kom till AlphaCE och pratade om projektet var min första tanke "Vad är skidor?" I Syrien finns ingen snö. Jag visste ingenting om sporten, men så började jag läsa på och förstod hur stort och populärt skidåkning är i Sverige och kände "Nej, jag kan inte detta".

Men det kan hon.

Klarar backen

När hon har trasslat upp skidor och stavar efter vurpan på första varvet, klarar hon backen varje gång och när träningen är slut och skidåkarna samlas för att jämföra ömma rumpor, är det med skratt som ekar över granarna, och grannarna.

I ett av fyra hus runt motionsparken Mellsta röstar man på Sverigedemokraterna, konstaterar tränare Joachim Wolf.

- Det här är tjejer som jag hälsar på på stan, men inte hade haft en anledning att stanna och prata med tidigare. jag kände överhuvudtaget ingen kurd, nu får alla de här platserna i världen ett ansikte. Och det är så man måste jobba med integrationen. Att få invandrare och svenskar att mötas inom idrotten tror jag mycket på.

"Jättesvårt att få fram utrustning"

Men den somaliska bandy-succén till trots, det är inte så att folk och företag har kastat sig in och över för att stötta.

Tjejerna hade länge bara två par skidor som de fick turas om med.

- Det har varit jättesvårt att få fram utrustning. Alla låter så positiva, men när det verkligen gäller att göra något är det svårare. Det är många kändisar som pratar varmt om invandring och integration, men i bland känns det som att de använder det som ett medel för att få mer klick. Det är lättare att ha engagemanget i en statutsuppdatering än att stå i skogen och huttra, konstaterar Joachim Wolf.

Företagsstaffeten i VM körs den 23 februari och efter det är tanken att de nya skidhjältinnorna ska sikta vidare mot Tjejvasan nästa år.

Har skickat bild till mamma

Om Madeha Said är med då vet hon inte, lika lite som hon vet om sin framtid.

- Det blir första gången jag är i Falun, så bara det blir nytt. Att tänka på att en massa folk ska se mig och de andra tjejerna är nervöst, men spännande.

- Jag känner att min kropp mår bättre av frisk luft, hjärnan också, och kommer att fortsätta åka skidor och att träna på något sätt, men framförallt vill jag lära mig språket ännu mer och så småningom kunna fortsätta min utbildning.

- Och träffa mina föräldrar, det är det jag tänker på mest.

Hon ler och berättar att hon och systrarna har skickat en bild till mamma och pappa med skidorna på.

- De tyckte nog att det var lite konstigt men jag har sagt att detta är bra för mig, och de säger "är det bra för dig så gör det".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.