IMAM I SVERIGE NU TERRORLEDARE. Fuad Shangole är en av de absolut högsta ledarna för al-Shabab. En organisation som ligger bakom flera blodiga självmordsattacker. I Sverige var han en omtyckt imam. "al-Shabab är uttalat allierade med al-Qaida, det är ingen tvekan om hur de ser på sig själva, säger terrorexperten Magnus Ranstorp. Foto: Feisal Omar/Reuters
IMAM I SVERIGE – NU TERRORLEDARE. Fuad Shangole är en av de absolut högsta ledarna för al-Shabab. En organisation som ligger bakom flera blodiga självmordsattacker. I Sverige var han en omtyckt imam. "al-Shabab är uttalat allierade med al-Qaida, det är ingen tvekan om hur de ser på sig själva, säger terrorexperten Magnus Ranstorp. Foto: Feisal Omar/Reuters

Från imam i Rinkeby till frontfigur för al-Shabab

Publicerad
Uppdaterad
I Sverige var han en omtyckt imam. Nu är han frontfigur i en fruktad organisation.
- Han var en bra kille en gång i tiden, säger en före detta bekant om Fuad Shangole.
Fuad Shangole är en av de absolut högsta ledarna för al-Shabab.
En organisation som ligger bakom flera blodiga självmordsattacker.
- Han är nummer tre eller fyra i ledningen och en frontfigurer.
- al-Shabab är uttalat allierade med al-Qaida, det är ingen tvekan om hur de ser på sig själva, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Populär imam

På 90-talet var Fuad Shangole en populär imam i Rinkeby i västra Stockholm.
Enligt personer som Expressen talat med var han engagerad och hjälpte människor som hade det svårt.
- Han var en bra kille en gång i tiden, säger en man som kände honom då.
I dag vågar få somalier i Sverige uttala sig om honom. al-Shabab är aktiva även här.
- Rekryteringen sker väldigt tyst och i skymundan. Det handlar om att hitta sårbara individer som man kan påverka att åka ner till Somalia och strida, men det finns också många somaliska organisationer som arbetar mot det här, säger Ranstorp.

"Var en vanlig imam"

En annan före detta bekant till Fuad Shangole berättar:
- Senast jag såg honom var i slutet på 90-talet.
- På den tiden var det ingen som hade en dålig bild av honom, han var en vanlig imam.
- Alla somalier i Sverige visste vem han var.
- I dag är han kontroversiell, folk är antingen rädda för al Shabab, eller rädda för att förknippas med dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag