Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från i morgon jobbar kvinnor gratis

Visma Agdas vd Sofia Gerstenfeld.

Från och med i morgon jobbar kvinnor gratis.

Det menar i alla fall Visma Agdas vd Sofia Gerstenfeld som skrivit en debattartikel i ämnet i flera lokaltidningar.

– Det har blivit bättre, men det går alldeles för långsamt säger hon.

Enligt Statistiska centralbyrån tjänar kvinnor 87 procent av mäns lön.

Visma Agdas vd Sofia Gerstenfeld menar att det innebär att kvinnor nu jobbar gratis resten av året.

På torsdag, den 13 november, har 87 procent av året gått.

– Det har inte skett någon märkbar förändring sedan 1990-talet. Vår åsikt är att det händer för lite, säger Sofia Gerstenfeld.

Visma säljer HR-tjänster till företag - och vd:ns uppmaning till lönesättare är att de ska vara mer uppmärksamma på skillnaderna.

– Det handlar inte bara i perspektivet kvinnor/män. Det handlar även om ålder. Jag tycker att man ska bli bättre på att titta på prestation. Det här är ett inlägg i debatten för att vi ska sätta rättvisa löner, säger Gerstenfeld.

Ännu mindre årsinkomst

Det statistiken säger är att kvinnor tjänar 87 procent av mäns lön om man räknar upp alla löner till heltid. Den faktiska skillnaden är alltså större då fler kvinnor arbetar deltid.

Om man i stället räknar årsinkomst så har kvinnor i rena pengar 80 procent av männens inkomst, enligt SCB.

En stor del, men inte hela skillnaden, förklaras av att kvinnodominerade yrken generellt har lägre lön. Kvinnor som gör samma jobb som män tjänade förra året 93 procent av sina manliga kollegers lön, enligt SCB.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.