Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från hatad till älskad – så blev Kristina Lugn folkkär

Författaren och akademiledamoten hittad avliden i sitt hem.
Kristina Lugn 1985.Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Kristina Lugn vid skrivmaskinen i mitten av 70-talet.Foto: TT NYHETSBYRÅN SVENSKT PRESSFOTO
Kristina Lugn 1984.Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Kristina Lugn 1985.Foto: JAN DELDEN / SCANPIX
Kristina Lugn skrev musikalen ”Hjälp sökes” tillsammans med bland andra Benny Andersson.Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Hyllad som geni på kultursidorna och vår mest folkkära diktare.

Svenska folket tog Kristina Lugn till sitt hjärta, men under en lång period utsattes den självutlämnande poeten för hat och förakt.

Hon var akademiledamoten som publicerade sin första dikt i Kalle Anka.

Kristina Lugn var vid sin bortgång en älskad poet och dramatiker, välkänd också av många som annars inte intresserar sig för dessa konstarter. Hennes känslighet, öppenhjärtighet och rättframma språk gjorde henne genuint folkkär.

Efter några smala kritikerrosade diktsamlingar slår Kristina Lugn igenom med dunder och brak 1983 – mer än tio år efter debuten. Hennes ”Bekantskap önskas med äldre bildad herre” blir en jättesuccé, hon uppmärksammas av medier och den stora allmänheten.

Med utgångspunkt i en kontaktannons ger hon uttryck för smärta, ångest och längtan, allt med en självironisk humor som talar till många läsare.

”Bara en varubeteckning”

Efter den framgången syns Kristina Lugn allt mer i medierna. Hon förekommer ständigt i tidningar, radio och tv där hon uttalar sig om allt mellan himmel och jord – och retar många. Hon säger senare att hon ångrar denna överexponering, att ”det är ju bara en varubeteckning, det där Kristina Lugn”.

– Jag fick väldigt negativa reaktioner, då när jag förekom som mest. Det var så många som trodde att de visste så mycket om mig, att allt jag skrev var sant. Att jag åt nervtabletter och var olycklig och ville ha en man, säger Kristina Lugn till Expressens Cecilia Hagen i en intervju år 2000.

– Det blev provocerande. Jag blev en måltavla för massor av konstiga känslor. Folk kastade sten genom mitt fönster, jag blev mordhotad, säger hon.

Med överallt

Hon är med överallt, uttalar sig om allt från sport till poesi och berättar öppenhjärtigt om sina problem. Hon deltar i lekprogram med Aschberg och Kjell Lönnå. Hon är programledare i SVT:s ”Oförutsett” 1987 tillsammans med Bert Karlsson och en kedjerökande Jörn Donner, ett program som blir mycket populärt men också väcker starka negativa känslor hos många tittare. Hon berättar senare att all medieuppmärksamhet skadade hennes arbete.

– Min röst var för långsam, jag var för ful. Jag minns att jag gick på Götgatan och att en man kom emot mig, en helt vanlig direktörsman. När han passerade spottade han mig i ansiktet, säger Kristina Lugn till Dagens Nyheter 2014 och fortsätter:

– Det är en otäck känsla att man kan väcka ett sådant hat. En ondska: att ta reda på var jag bor och kasta in en sten genom fönstret. Tre kvällar i rad. Sista gången krossade den fönstret och sedan min dotters sköldpadda.

Skriver mer dramatik

Bilden av Kristina Lugn förändras när hon börjar skriva allt mer dramatik. Då blir det inte lika lätt att sätta likhetstecken mellan poeten och de depressiva, pillerätande figurerna i hennes dikter, mellan hennes diktjag och verkliga jag, anser litteraturvetaren Ann-Helén Andersson som skrivit en doktorsavhandling om Kristina Lugn.

– Bilden av henne har förändrats. Kristina Lugn har gått från att vara hatad till att bli folkkär och etablerad, säger Ann-Helén Andersson till sajten Mina bibliotek 2010.

,Från 1990-talet dominerar dramatiken hennes konstnärliga skapande och hon skriver en lång rad uppskattade pjäser. 1997 tar hon över Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm där flera av hennes egna pjäser sätts upp.

Kristina Lugn föds i Tierp i Uppland 1948 och växer upp i ett borgerligt hem i Skövde och Vallentuna. Hennes far blir generalmajor och henne mor lektor.

Från Ankeborg till Akademien

Hon debuterar som sex- eller åttaåring, uppgifterna går isär, med en dikt hon skickar in till Kalle Anka. Den läser hon senare upp vid ett framträdande i Sundsvall 2010, där hon konstaterar att hon gått en lång väg – från Ankeborg till Svenska Akademien, skriver Sundsvalls Tidning. 

Den första diktsamlingen, ”om jag inte”, utkommer 1972. Den tar upp teman som moderskap och ensamhet, döden – och det komplicerade förhållandet mellan könen.

– Det mitt författarskap handlar om är min enorma rädsla för att förlora människor, även mig själv. Det är mitt enda tema, säger hon

Sedan följer en rad diktsamlingar med slående namn som ”Till min man, om han kunde läsa” (1976), ”Döda honom!” (1978) och ”Om ni hör ett skott …” (1979) innan det stora genombrottet kommer 1983 med ”Bekantskap önskas med äldre bildad herre”.

Populär radioröst

Därefter ger hon bara ut ett fåtal diktsamlingar, men skriver desto fler pjäser. Bland dem ”Tant Blomma” (1993), ”Idlaflickorna” (1993), ”Rut och Ragnar” (1997), ”Kvinnorna vid Svansjön” (2003), ”Det finns ett liv där borta i Vällingby” (2005), ”Hoppas jag hinner hem” (2007) och ”Hej det är jag igen” (2014).

Hon blir en populär radioröst. Hon medverkar flera gånger SR:s ”Sommar” och hon leder frågeprogrammet ”Allvarligt talat med Kristina Lugn”, där hon besvarar lyssnarnas frågor om smått och stort.

Kristina Lugn gifter och skiljer sig tre gånger. Hennes dotter Martina Montelius är författare, dramatiker, regissör och medarbetare på Expressens kultursida. Hon tar 2011 över efter sin mamma som konstnärlig ledare på Teater Brunnsgatan Fyra.

– Jag har skilt mig tre gånger. Mitt första äktenskap varade från det jag var 18 tills jag fyllde 20. Nästa en kort stund i 36-års åldern. Och psykiatern var jag gift med från oktober 91 till februari 92, säger hon 2011 till Expressen.

Många litterära priser

Kristina Lugn blir rikligt belönad med litterära priser. Hon får nästan alla de utmärkelser en svensk författare kan få. Bland dem Moapriset, Piratenpriset, Doblougska priset, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. Samt Expressens kulturpris, Ferlinpriset, Tage Danielsson-priset, Övralidspriset, De nios stora pris och många fler.

År 2006 får Kristina Lugn det definitiva kvittot på att hon tillhör kulturetablissemanget. Hon väljs in som ledamot av Svenska Akademien. I och med inträdet i Akademien får hon en gemenskap som hon beskrivit som starkare än den ”kärnfamilj” hon saknat. Hon försvarar ständigt Akademiens gemenskap och syfte.

Medlemskapet i Akademien är också ekonomiskt viktigt för henne. Hon säger till DN att hon ”har 7 000 i pension så det var tur att jag valdes in”.

I den uppslitande striden kring ”kulturmannen” som splittrar Svenska Akademien tillhör hon den sida som under ledning av Horace Engdahl tar parti mot Sara Danius. Men samtidigt som hon försvarar Engdahl vill hon att de avgångna ledamöterna ska komma tillbaka.

”Jag röker, ni kommer att dö”

Hennes replik till pressuppbådet som 2018 försöker pressa henne att svara på frågor utanför Börshuset i Gamla stan har blivit klassisk:

– Jag röker, ni kommer att dö!

Hennes sista stora pris blir 2014 års Karamelodiktstipendium, utdelat av Povel Ramelsällskapet, med motiveringen: 

”För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegripliga – humoristiskt och drastiskt – berör till eftertanke och engagemang. Med poetens känsla och till vår fröjd och berusning, lyckas hon få oss att bättre förstå det svenska språket.”   

– Ingen skulle kunna vara avundsjuk på mig, ingen vill vara mig. Människor känner att de slipper tävla … De tänker: kan hon klara det så kan jag också. När jag dör kommer människor att känna: kunde Kristina Lugn dö så kommer jag också kunna det, säger hon 2014 till DN.

Kristina Lugn blev 71 år.

 

Expressens kulturredaktör minns den svenska poeten och akademiledamoten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.