Från framgång till kontroverserna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Magnus Hallgren / Dn / Scanpix

Han är en Sveriges mest framgångsrika företagsledare någonsin.

Percy Barnevik, 71, har flera världsledare i kontaktnätet och har de senaste åren profilerat sig med sin välgörenhetsorganisation Hand in hand som hjälp miljontals människor, men karriären i näringslivet slutade med kontroverser kring en jättepension.

Nu misstänks han för sexbrott och förhördes i går torsdag av polisen i London.

Percy Barnevik, 71, en av Sveriges mest kände näringslivsprofiler och industrialister, nekar till anklagelserna.

– Anklagelserna är grundlösa. De kommer från en kvinna som förföljer mig, har Percy Barnevik sagt till Expressen.

Percy Barnevik bor sedan flera år i London och har en lång karriär med flera tunga poster i svenskt näringsliv bakom sig. Karriären inleddes 1969 i Sandvik. Efter det var han bland annat vd för Asea och ABB. Han var även styrelseordförande i Wallenbergsgruppens maktbolag Investor.

Den posten tvingades han lämna 2002 efter kritik mot hans pension på 800 miljoner kronor. 2011 gjorde Barnevik comeback i svensk offentlighet efter pensionsavslöjandet. Han charmade svenska folket i Skavlan i SVT.

Hjälper kastlösa kvinnor

De senaste åren har Percy Barnevik varit engagerad i sin välgörenhetsorganisation Hand in Hand. Organisationen hjälper kastlösa kvinnor i Indien, samt kvinnor i Sydafrika och Afghanistan att starta egna verksamheter. Barnevik har investerat runt 300 miljoner kronor i verksamheten. Hand in Hand har hjälpt till att starta 806 375 företag.

Hand in Hand driver också 44 skolor för barn som tidigare utnyttjats som barnarbetare och ett antal hälsoprogram och medborgarcentra för spridning av demokratiska rättigheter till fattiga.

Hans framgångar som företagsledare har också inneburit att Percy Barnevik lyckats bygga upp ett kontaktnät där flera av världens tyngsta ledare – bland andra den tidigare amerikanska presidenten Bill Clinton, Nelson Mandela och Indiens premiärminister Rao – ingår.

Flera års sjukdom

Percy Barnevik har under en lång tid haft hjärtproblem och gått igenom hjärtoperationer.

I höstas kom han ut med sina memoarer "Jag vill förändra världen" där han berättar om hälsoproblemen och om uppbrottet från Wallenbergsfären.

Percy barnevik greps i London i samband med ett inbokat besök på en polisstation. Enligt polisen släpptes han senare mot borgen. Han är kallad till ett nytt förhör i oktober. En talesman för Scotland Yard uppgav i går för Expressen att anmälan om det påstådda brottet gjordes av en vuxen person i april tidigare i år.

Percy Barnevik

Ålder: 71.

Född i: Simrishamn.

Bor i: London

Poster: Barnevik inledde sin karriär i näringslivet på Sandvik 1969 till 1980. Sedan kom han till Asea som vd 1980 till 1987. Han var vd i ABB 1988 till 96. Han har även styrelseledamot av General Motors och Astra Zeneca. Han var styrelseordförande för Wallenberggruppens maktbolag Investor 1997 till 2002.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.