Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från blyg pojke till massmördare - här är berättelsen om Anders Behring Breivik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Breivik stämde norska staten för förhållandena i fängelset. Här gör han en nazisthälsning vid rättegången i mars 2016.
Foto: TT

STOCKHOLM/OSLO. Han beskrevs som en lugn kille av sina gamla klasskamrater.
Vad är det som några år senare får honom att spränga och skjuta ihjäl 92 människor, varav de flesta ungdomar på sommarläger, i det värsta terrorattentatet i Norges historia?
Expressens reportrar har följt Anders Behring Breiviks spår och intervjuat ett 50-tal personer som kommit i hans närhet.
Här är hela berättelsen om mannen som blev en massmördare.
 

Breivik stämmer norska staten – följ liverapporteringen om rättegången  här

Hans klasskamrater berättar om en blyg kille som höll sig lite för sig själv och aldrig hade någon flickvän.
Hans mammas väninnor säger att de förstått att han är en person som kan begå ofattbara grymheter.
Här är berättelsen om hur Anders Behring Breivik blev en av världens mest avskydda människor.
Expressen har granskat den misstänkte massmördaren och terroristens liv från småskolan till blodbadet på Utöya.

Svenskorna träffade Anders

De var fem partysugna svenska gymnasietjejer från Västsverige som i januari 2005 reste till norska Hemsedal för en skidsemester.
Det slutade i en helkväll med fyra unga norska män - på hotellet och i deras stuga.
En av tjejerna, som i dag är lärarstuderande, berättar om festnatten med de unge männen.
Och särskilt den av dem som visade extra stort intresse för henne.
- Vi var kring 18 år, gick tvåan på gymnasiet och åkte till Hemsedal över en helg, torsdag till söndag. En kväll var vi ute och festade på hotellet i Hemsedal. Det var då vi träffade vi de här norska killarna. Vi började snacka, drack öl och dansade.
- Sen gick vi till vår stuga och hade efterfest hela gänget, drack ännu mer, berättar hon.
Hon beskriver den unge mannen och hans kompisar som norska "stekarkillar. De pratade mycket om nattlivet på Stureplan i Stockholm och jämförde det med kroglivet i Oslo.
- Vi hade jättekul. Jättetrevliga och artiga, partyglada killar. De var roliga att umgås med. De brukade vara till Göteborg ibland. Men jag vet inte om den där var till Sverige så mycket.
Hon berättar att särskilt en av killarna visade allt större intresse för henne under kvällen.
- Han var väldigt på, hade ofta armen kring mina axlar. Men jag var inte intresserad. Han såg inte bra ut, inte min smak. Jag gillar rockkillar. Han var för stekig. Jag ignorerade honom mest, säger hon.
- Han snackade om ett bälte, de höll på med en modegrej med olika skärp, eller vad det var… Man kunde specialbeställa dem. Det var det senaste, häftigaste…
Den unge mannen verkade helt ointresserad av att prata politik.
- Han tyckte bara att det fanns många likheter med Sverige, men att Oslo hade mindervärdeskomplex gentemot Stockholm. Det var mest sånt vi pratade om.
Hon beskriver killen som ganska tyst.
- Han verkade lite blyg och tillbakadragen.
Han gjorde inget försök att få kontakt med henne efteråt.
Det var först när hon fick se bilderna i alla tidningar i går som hon förstod att det var den nu misstänkte massmördaren Anders Behring Breivik hon festade med den där natten.
En annan av tjejerna som festade med Behring Breivik minns:
– Vi hade roligt med killarna, träffades i backen också. Alla killarna åkte snowboard, var söta och rara. Men det blev aldrig några heta känslor, ingen kärlek eller nåt sånt.
- Jag fick en chock när jag såg att det var han på nyheterna. Vi var unga och naiva, kanske. Det här är helt ofattbart.
En tredje av tjejerna säger:
- När jag såg honom på bild i tidningen ringde det en klocka. Men jag kunde inte placera honom. Jag minns inte, man var ung och träffade många norska killar då.

Smög ut från sovrummet om nätterna

När Anders Behring Breivik var 13 år gammal hade han för vana att smyga sig ut på natten, klättra ner på stuprännan från tredje våning på huset i barndomskvarteret Nedre Silkestrå. Det var här i det välmående övre-medelklassområdet i Oslo han växte upp.
– Jag är chockad, men inte förvånad. Nu när jag tänker efter förstår jag att han är en person som kan begå ofattbara grymheter, säger en granne som känner den misstänkte massmördaren och hans familj väl.
Den misstänkte massmördarens mamma pratar alla väl om här. Hon beskrivs som trevlig, hjälpsam och snäll. Han växte upp hos henne och de hann byta bostad i samma kvarter tre gånger innan han i maj i år flyttade ut till en gård i Rena.
Anders mamma är stammis på lokalfiket Valentin som Julan Valentin äger.
– Hon  brukar komma hit dagligen med sina väninnor. Så sent som på attentatsdagen var hon här, berättar Julan.
Nu sitter hennes väninnor utanför och fikar, dock utan henne.
- De är chockade och ledsna, säger Julan och pekar mot uteserveringen där fem välklädda damer i 65-årsåldern sitter.
Kvinnorna känner Anders och hans mamma sedan han var barn. De pratar gärna, men vill vara anonyma.
– Han är en smart, sympatisk och stilig man. Det är ingen hemlighet att han har högerextrema åsikter. Hans ideal är Framstegspartiet och han berättade att han skrivit en bok som han ville lägga på internet, säger mamman till en av hans barndomskamrater.
– Han sa till mig att det är viktigt att skapa en jämvikt mot extrem islam. Han är inte troende men ser sig som kulturell kristen. Han är absolut inte nazist, men högerextrem, säger den äldre damen medan hon tar en cigarett.
Kvinnan som är i 65-årsåldern är mamma till en av Anders barndomskamrater. Hon och fem andra damer är goda vänner till Anders mamma. De brukar träffas varje dag på det lokala fiket Valentin och pratar bort några timmar.
– Jag förstår att han kan bli tagen som polis. Med tanke på hur stilig och vältränad han har blivit - precis som en polis kan vara, säger kvinnan.
Så sent som en och en halv timme före attentaten satt hans mamma med sina väninnor på fiket.
– Hon var glad som vanligt, men pratade inte mycket om honom. Hon sa att han hade varit på besök hos henne för en vecka sen. De gick ut på restaurang och han sov över hos henne, säger kvinnan.
Väninnorna försöker beskriva sina känslor om det som har hänt. Alla är chockade. Men, de letar efter starkare ord som kan förklara tragedin. De vet inte vad som drev honom till de här vansinneshandlingarna.
– Vi var så glada över att han hade blommat upp från en tyst pojke till en mogen och sympatisk man. Han berättade en gång att han hade gått med i Frimurarna, bara 32 år gammal, säger en annan väninna.
Damerna är övertygade om att Anders Behring Breivik planerat dådet sedan länge. Förmodligen redan 2009 då han startade en egen firma som bland annat handlade med konstgödsel. Han arrenderade en gård i Rena, 40 mil utanför Oslo. Men väninnorna tror att det var en täckmantel.
– Det är klart att han planerade det här redan då. Hans pappa är diplomat och hans mamma är sjuksköterska och han växte upp här i överklassområdet. Det går inte ihop att man bara skiftar och blir en bonde.
Under tiden de sitter där kommer en av Anders barndomsvänner från huset intill fram.
– Anders var väldigt speciell. Han drog sig undan ibland. Vad jag vet har han inte haft någon flickvän. Vi växte från varandra i tonåren.
Området som Anders Behring Breivik växte upp i heter Nedre Silkestrå. Det är få grannar som fortfarande bor kvar i trappuppgången till det vackra huset där balkongerna är täckta av blommor.
En familj som fortfarande bor kvar minns Anders väl.
– Han var väldigt säregen, speciellt som barn. Han gjorde saker som var väldigt märkliga. Jag kommer ihåg hur han brukade klättra ner från stuprännan utanför vårt fönster på natten. Han var helt tyst och höll sig för sig själv till skillnad mot hans äldre syster som var väldigt social och brukade komma hit och hälsa på, säger mannen i grannfamiljen.
Christine Stave, 35, bodde granne med Anders för åtta år sedan. Det var då flera personer i deras ålder som bodde i flerfamiljshuset och de unga hade ofta fest på takvåningen tillsammans.
– Men han var aldrig med. Alla deltog men han kom aldrig förbi och frågade om han fick delta, säger Christine.
Hon beskriver Anders som en mycket tystlåten och oansenlig man.
- Jag satt på jobbet i går och hörde smällen. Aldrig hade jag kunnat tro att det var min gamla grannesom låg bakom det här. Han måste ha fått en riktig knäll, blivit helt galen, säger hon.

Pappan gjorde karriär utomlands

Anders Behring Breiviks har en inflytelserik far. Den nu 76-årige pappan var länge tjänsteman inom det norska utrikesdepartementet, skriver Dagbladet idag.
Pappan har bott i flera länder, bland annat i Iran och Storbritannien, och är även idag bosatt utomlands. 1983 utnämndes han av kung Olav till ministerråd vid en norsk ambassad i utlandet. En tidigare kollega berättar att Anders Behring Breivik i fyra-femårsåldern lekte med faderns kollegor på den norska ambassaden.
Föräldrarna skiljde sig efter bara några års äktenskap. Modern flyttade tillbaka till Norge och tog med sig sonen, som därmed skiljdes från sin far. Anders Behring Breivik besökte dock sin pappa under olika skollov och har i vuxen ålder uttryckt att han inte klandrar sin far för något, även om han hade velat ha mer kontakt med honom.
Norska utrikesdepartementet kommenterar inte uppgifterna men bekräftar att Anders Behring Breiviks pappa var anställd från åren 1965 till 1996.
Anders Behring Breivik har fyra halvsyskon.

Publicerade grova främlingsfientliga inlägg

Bara några dagar före fredagens blodiga terrordåd lade Anders Behring Breivik ut nya bilder på sig själv på sin Facebooksida.
På en tidigare Facebooksida hade han publicerat grovt främlings- och islamfientliga inlägg.
Den nya kan närmast beskrivas som en iscensättning av bilden han vill att världen ska få av honom efter terrordåden och massmorden.
Sex bilder, som ser ut att vara tagna i en fotostudio, som närmast urtypen för en välkammad svärmordsdröm, välklädd med fast blick.
En bild visar honom i Frimurarnas högtidsdräkt, en tycks vara tagen vid en familjesammankomst.
På den nya Facebooksidan anger han också som sina favoritböcker George Orwells "1984" och Kafkas "Processen" och att han är intresserad av att spela World of Warcraft.
Han skriver att han gillade Fursten" av Machiavelli och tv-serien om seriemördaren Dexter. Han lägger ut ett antal länkar till musikvideor. I efterhand är det omöjligt att inte reagera på vissa av låttitlarna: "Sound of Good bye", "Fireworks" och "Holding on to nothing".
Camilla Rågfors är avhoppad Sverigedemokrat som i dag bloggar och twittrar kritiskt om Sverigedemokraterna.
Hon la i går ut ett blogginlägg där hon skriver att hon liksom många andra Sverigedemokrater på den tidigare och numera stängda Facebook-sidan varit kompis med den misstänkte massmördaren.
"På Facebook sa Anders aldrig något i princip. En mycket tystlåten kille, men han gav mig en olustkänsla just därför. Jag följde honom under en tid, för jag ville försöka att få koll på om han var den han utgav sig för att vara eller om han var en “spion”. Ni förstår, när man är med i SD måste man sätta på sig den paranoida hatten, man lär sig att vara säker på att i varje hörn lurar en fiende" ... "Det är många med mig, både svenska, Norska, Danska och andra europeiska personer som haft denna person som vän på FB. Undrar om de känner likadant som mig?", skriver Camilla Rågfors.
På sin nya sida hade Anders Behring Breivik inte en enda vän.

En normal kille som gillade hiphop

En tidigare klasskamrat berättar om Anders Behring Breivik, beskriver honom som en lugn och blyg person.
– Jag kommer ihåg honom som en helt vanlig och ordinär kille när han var sex-sju. Inget i hans bakgrund talade för att han skulle göra det här
- Vi umgicks en del när vi var små, när vi var fjorton och femton år. Han var ingen "outcast" direkt, utan en normal kille. Men han var lite blyg och tillbakadragen, säger klasskamraten till Expressen.
Anders Behring Breivik spelade en del basket och gick ofta till planen direkt efter skolan.
- Han var lite av en hip-hopare och gick ofta på ungdomsdiscona i Vinderen. Jag tror inte att han hade någon tjej vid den här perioden.
Klasskamraten kan inte heller minnas att Anders gav uttryck för högerextrema åsikter.
- Det var lite högerextrem stämning på Ris ungdomsskola, där han gick, men han var inte en del av det då. Jag hade aldrig trott att han skulle göra det här. Det är helt sinnessjukt.
Klasskamraten Michael Tomala, 32, beskriver Anders Behring Breivik som duktig och skötsam, men ensam.
– Jag har aldrig sett honom slåss själv – han gick oftast emellan och stoppade andra bråk. Därför var det här än mer chockerande, säger Michael Tomala.
Efter skolan brukade han, Anders Breivik och flera andra kamrater spela basket tillsammans. Men det var svårt att bli en närmare vän med Breivik än så.
– Han var hygglig, men lite speciell. Anders pratade inte så mycket med andra, han var innesluten och hade inget direkt socialt nätverk, säger Michael Tomala.
Under hela högstadietiden såg vännerna aldrig Anders Breivik tillsammans med någon flickvän.
– Nej, han var inte så populär bland tjejerna. Lite av en nörd. Utanför.
I tonåren började Anders Breivik däremot träna styrketräning. Något som blev en närmast fix idé. En besatthet.
– Han var väldigt extrem i det han tog för sig, säger Michael Tomala.
Och under åren på Ris ungdomsskole började Breivik ägna sig åt mindre kriminalitet, som klottring och snatteri. På väggar runtom Oslo dök Breiviks graffitisignatur "Morg" upp.
En annan barndomsvän till Breivik, som vill vara anonym med hänsyn till sin familj, berättar för norska Nettavisen om den misstänkte massmördarens uppväxt.
- Som liten var han en vanlig pojke, men allt eftersom åren gick blev han mer och mer innesluten och distanserad. Det var i mitten av 1990-talet. Jag mötte honom av en tillfällighet för några månader sedan, men då ville han inte hälsa på mig.
Barmdomskamraten säger att Anders Behring Breivik hade en svår uppväxt och att hans far tidigt lämnade familjen.
- Han blev mer och mer innesluten, säger vännen om den misstänkte massmördaren.
Enligt barndomsvännen så skedde förändringen i början av tonåren.
- Han hade konstig humor. Han hade några vänner, men inte många. Han var aldrig populär, han var en underdog.
- Jag trodde inte han var kapabel till att göra något så sjukt. Men att han tillhörde högerextrema kretsar kommer inte som en chock eftersom han alltid behövde en känsla av tillhörighet. Vi såg det komma, säger barndomsvännen till Nettavisen.
Efter högstadiet började Anders Behring Breivik på Oslo Handelsgymnasium. Johannes Ãvereng var rektor då.
- Hade han suttit i elevråd eller liknande hade jag nog kommit ihåg honom. Eftersom jag inte minns honom var det nog aldrig någonting speciellt kring honom.
Skolan ligger i Oslos centrala delar, på Parkvägen 65 i närheten av Nobelinstitutet. Det är en stor skola med flera hundra elever från hela staden.
Anders Behring Breivik gick i klass 3D. En klasskamrat säger till Expressen att han direkt kände igen honom på bilden i tidningen.
- Jag vet vem det är, men jag minns varken någonting positivt eller negativt om honom. Jag var den ende muslimen i klassen, men blev aldrig trakasserad eller utsatt på något annat sätt, säger klasskamraten.
Men enligt norska medieuppgifter ska Anders Behring Breivik redan i 18-årsåldern, under tiden på Oslo handelsgymnasium, ha visat intresse för högerextremistiska eller nynazistiska miljöer. Han ska ha anlitats som dörrvakt vid privatfester och det gick rykten om att han också haft den rollen på nynazistiska sammankomster, enligt en anonym skolkamrat.

Uppskattad medarbetare på ett callcenter

Mellan åren 1999 och 2003 arbetade Anders Behring Breivik på Telias callcenter i Oslo. Han var på väg upp i karriären och gjorde ett gott intryck. Flera tidigare kollegor beskriver Anders Behring Breivik som trevlig och pålitlig – till och med rolig.
– Gav man en uppgift till honom så blev den gjord, säger en tidigare kollega till VG.
– Han var en serviceinriktad person. Därför blev jag extra chockad, säger en annan.
Den 32-årige misstänkte massmördaren ska fram till i fredags varit så gott som helt okänd av polisen.
De enda uppgifter man hade om honom var att han var registrerad ägare till ett automatvapen och en pistol av märket Glock.
En ungdomsvän berättar för Dagbladet att han råkade stöta på Anders Behring Breivik för ett år sedan.
- Då nämnde han att han också att han blivit medlem i en pistolklubb där han tränade taktiskt skytte, där man lärde sig att träffa rörliga mål.
På pistolklubben är man tystlåten.
- Det enda jag kan säga är att jag vet att han var medlem hos oss. Utöver det har jag inga kommentarer, säger Siri Vaggen Olsen, vid Oslo pistolklubb.
Trond Gjellum, tidigare aktiv medlem i pistolklubben säger till Dagbladet:
- Det verkar det som om han bara blivit medlem bara för att få vapenlicens.
I början av 2000-talet drev Anders Behring Breivik ett mediebolag, som främst sysslade med reklam på affischtavlor i Oslo. Men en före detta affärspartner till Breivik beskriver honom ändå som inåtvänd.
– Han var inte speciellt öppen med vem han var eller vad han tyckte. Då såg jag inga tecken på högerextremism alls. Han var en välklädd broiler som verkade ha ett syfte med sitt företag, säger den tidigare kollegan.
Anders Behring Breivik skriver själv att han ägnat de senaste åren åt att driva ett antal företag för att ”finansiera en intäktsfri aktiv politisk existens”. Bolagen skulle enligt offentliga dokument syssla med allt från partihandel med datorer till databehandling och odling av grönsaker.
Anders Behring Breivik förklarade i december 2009 på sajten document.no att han nu använde de inkomster han fick genom sin verksamhet till att jobba heltid och att ”vidareutveckla/marknadsföra Viennaskolan”.
”Viennaskolan” är en starkt islamkritisk ideologi.
Anders Behring Breivik startade 2009 firman Selskapet Geofarm som, enligt bolagsdokumenten, bland annat ska syssla med grönsaksodling.
Verksamheten innebar att han hade tillgång till stora mängder konstgödsel.
I går avslöjades att han se sent som i maj i år köpte sex ton konstgödsel.
– Vi har sålt sex ton konstgödsel till honom. Det är varor som levererades fjärde maj. Det som levererades är standardprodukter som är vanligt för en grönskaksproducent, säger Oddny Estenstad, kommunikationsdirektör på Felleskjøpet till VG.
Konstgödsel är en vanlig ingrediens i bomber, men företaget fattade inga misstankar mot Behring Breivik.
- Alla våra produkter är lagliga och det är inga restriktioner på konstgödsel, säger Estenstad till VG.

Politiskt aktiv sedan 17-årsåldern

Anders Behring Breivik uppger själv att han varit politiskt aktiv sedan han var 17-18 år gammal, och att han varit aktiv i Framstegspartiet och i partiets ungdomsförbund i flera år.
Kommunalrådet Jöran Kallmyr från invandringskritiska Framstegspartiet bekräftar att Anders Behring Breivik var medlem i partiet.
- Han var bara där en kort period, han var en ödmjuk kille. Han var aldrig med på några arrangemang annat än möjligen årsmötet i Oslo väster, säger Jöran Kallemyr till VGs nätsajt.
Kallmyr säger att han kommer ihåg Anders Behring Breivik men att han inte kan påminna sig några konkreta händelser.
– Jag noterade att han inte var enig med mig i invandringsfrågan, säger Kallmyr som är känd för att vara mycket liberal när det gäller invandring.
Anders Behring Breivik gick med i Framstegspartiet 1999 och betalade sin sista medlemsavgift 2004.
Under åren 1997 till 2007 var han aktiv i partiets ungdomsförbund (FpU),
När Kallmyr får frågan av VGs reporter vad han känner inför det faktum att Anders Behring Breivik var aktiv inom ungdomsförbundet säger han:
- Du kan tänka dig känslan av att ha träffat en massmördare. Det är som att ha träffat Hitler före andra världskriget. Jag har nästan inga ord.
I inlägg på debattforum på nätet spyr dock Anders Behring Breivik galla över partiet där han tidigare var medlem:
"Problemet med Framstegspartiet har blivit att deras strävan att nå upp till de multikulturalistiska krav och humanismens suicidala ideal har de på många sätt kastat ut barnet med badvattnet".
Och:
"Verkligt motstånd har reducerats till att lyssna till PR-byråer och göra 2-3 taktiska uttalanden inför varje val."

"Dagens protestantiska kyrka ett skämt"

Anders Behring Breiviks ideologiska förvandling tycks ha tagit verklig fart de senaste åren.
Efter sig har han lämnat ett spår av inlägg på konservativa och högerextremistiska debattforum som visar hur hans hat mot invandringen, mot Islam och mot hans politiska motståndare vänstern och speciellt socialdemokratin blivit allt djupare och oförsonligare.
Anders Behring Breivik beskriver sig själv på olika nätforum som konservativt kristen – något han också ska ha sagt till polisen i de inledande förhören.
”Jag är själv protestant och döpte/konfirmerade mig av fri vilja när jag var 15. Men dagens protestantiska kyrka är ett skämt. Präster i jeans som marscherar för Palestina och kyrkor som ser ut som minimalistiska köpcentra. Jag är anhängare av en indirekt kollektiv konvertering från den protestantiska kyrkan tillbaka till den katolska”, skriver han själv i ett inlägg.
Anders Behring Breivik var också med i den norska frimurarorden. I Johnnes-logen St Olaus TD de tre pelarna hade han nått den tredje graden av tio möjliga.
En av bilderna han före blodbadet valde att lägga ut på sin nya Facebooksida visar honom i Frimurarnas högtidsdräkt.
- Vi har ingen möjlighet att uttala oss om enskilda personer eller händelser i samband med någon medlem, säger talesmannen för de norska frimurarna Helge Qvigstad till Dagbladet.
Enligt den antirasitiska tidskriften Expo var han medlem på ett svensk nazistiskt internetforum, dock utan att publicera några inlägg där.

Sågs inte som en del av extremhögern

Den misstänkte terroristen och massmördaren beskrivs av tidningen Aftenposten som en person på den yttersta högerkanten.
- Alla känner till namnet, men ingen vet vem han egentligen är. Utifrån vad vi vet nu så verkar det som om han är ensam, men lutar sig mot en europeisk högerextrem strömning. Kommentarerna han har skrivit på Document.no passar som hand i handske med sådana strömningar. Det är klassisk högerextrem retorik, säger Kari Helene Partapuoli, vid Antirasistisk center.
Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo, säger till Expressen att Anders Behring Breivik ideologiskt närmast placerar sig i mitten av den antiislamiska rörelsen.
- Att döma av hans texter så anser han att Islam och mångkulturen hotar det norska och att socialdemokraterna och "marxisterna" låter det ske.
Men på en avgörande punkt skiljer han ut sig:
- Inom den antiislamiska rörelsen pratar man aldrig om terrordåd. Något måste ha fått honom att gå sin egen väg, säger Daniel Poohl.
Didrik Søderlind, rådgivre i det norska Humanetiska förbundet, säger till Dagbladet att den misstänkte massmördaren inte kan kallas nazist.
- Han är högerextrem, men han är inte nazist. Nazister är inte frimurare, de tror att frimurare styr världen. Han är också israelvän medan nazister stöttar palestinierna.
Behring Breivik uppges också i de inledande förhören förneka att han är nazist.
– Han ska i förhör ha sagt att han tar avstånd från nazismen, skriver Dagbladet idag.
Didrik Søderlind säger att han tror att Anders Behring Breivik är "en produkt av den extrema hatkultur som böjar växa fram på nätet".
- Man sitter och radikaliserar sig själv, det är samma mekanismer som man ser hos unga jihadister, säger Søderlind.
Enligt Dagbladet har Anders Behring Breivik heller aldrig varit föremål för något intresse av den norska säkerhetstjänsten PST.
Säkerhetstjänsten anser sig ha en god bild av de få högerextrema miljöer som finns i Norge, och Anders Behring Breivik ska aldrig ha ansetts vara en del av dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.