Efter de senaste dagarnas kyla så kommer afrikanska vindar att svepa över riket och göra hösten mild ytterligare ett slag.
Efter de senaste dagarnas kyla så kommer afrikanska vindar att svepa över riket och göra hösten mild ytterligare ett slag.

Från arktisk kyla till afrikanska vindar

Publicerad

Just nu råder frost och halka i stora delar av landet.

Men afrikanska vindar kommer i veckan att dra upp temperaturen långt över det normala.

– Södra Sverige kan få över 15 grader och hela landet får väldigt, väldigt milt för årstiden, säger Roar Teigen, vakthavande meteorolog på Storm.

På lördagsmorgonen slog frost och blixthalka till och skapade stor dramatik på vägarna.

Vid halv nio hade tolv olyckor inträffat bara i Stockholmsområdet och kalluften låg som ett täcke över landet.

Men kylan blir kortvarig. Nere över europeiska fastlandet är det rejält milt och luften är på väg norrut.

– Det byggs nu upp ett högtryck över västra Ryssland och ett lågtryck mot Norska havet och Nordsjön. Det i sin tur pumpar upp väldigt mild luftmassa från Afrika ända upp till Skandinavien, säger Roar Teigen, vakthavande meteorolog på Storm.

All snö försvinner

Mildluften föregås av ett regnväder som i natt tar sig in över Götaland. För norra Svealand och södra Norrland väntar dock högtryck under söndag och måndag.

– Där blir det väldigt fint väder med några få plusgrader på dagen och några minus om natten, säger Roar Teigen.

Till på tisdag blir det en rejäl temperaturstegring på de flesta håll i landet då luften från norra Afrika och Medelhavet tagit sig in över Sverige.

– Temperaturerna sticker upp långt över det normala och det blir väldigt, väldigt milt för årstiden. All snö som kommit kommer att försvinna i hela Sverige, säger Roar Teigen.

På onsdag kan det bli över 15 grader i söder, runt 10 i mellersta delen av landet och en bit under 10 i norr.

Drar snabbt förbi

Mildvädret är dock ostadigt. Luften är både mild och fuktig och de flesta platser får räkna med en del regn.

Redan till helgen har den dragit förbi och vi får återigen räkna med mer normala gradtal.

– Temperaturen sänks ett antal grader. När det handlar om så ovanlig värme så varar den inte mer än något dygn innan den varmaste luften dragit förbi, säger Roar Teigen.

 

Håll stenkoll på vädret på vår vädersajt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag