Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Framtidsbeslutet för Ersta sjukhus uppskjutet

Foto: Evelina Carborn Exp / EVELINA CARBORN EXP
Foto: Pressbild Sll

Efter Expressens larm om att större delen av kirurgin på Ersta sjukhus hotas av nedläggning – nu dras ärendet tillbaka från hälso- och sjukvårdsnämndens möte 31 januari.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) vill att politikerna tittar mer på ärendet.

– Det behövs mer utredning av förutsättningarna och kraven på upphandling, säger Starbrink.

Expressen skriver i dag om att större delen av kirurgin på Ersta sjukhus på Söder i Stockholm hotas av nedläggning.

– Politikerna måste ha klart för sig vilka konsekvenser ett sådant här beslut får. Och det upplever jag att man inte har, förklarar sjukhuschefen på Ersta, Jan-Åke Zetterström, i dagens Expressen.

Samtidigt säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet, Anna Starbrink:

– Det har inte gjorts några korrekta upphandlingar. Vi måste följa lagen, och den kräver att vi upphandlar.

Beslut var tänkt att tas på hälso- och sjukvårdsnämndens möte 31 januari.

 

LÄS MER: Läkarens larm efter hot om nedläggning

 

Skjuter på beslutet

Nu, efter Expressens larm, skjuter landstinget på beslutet.

Så här skriver Anan Starbrink (L) i ett pressmeddelande, som gick ut på måndagsförmiddagen:

”Landstinget skjuter på beslutet om upphandling av kirurgi som i dag bedrivs av Ersta sjukhus. Mer utredning av förutsättningarna och kraven på upphandling behövs.

– Det är för tidigt att fatta beslut om en upphandling av den kirurgi som i dag drivs av Ersta sjukhus. Vi behöver en djupare utredning av hur ett avtal och en upphandling bör se ut. Vi vill också ha en redovisning av förutsättningarna och lagkraven för hur vi kan samverka med idéburna aktörer i vården, som Ersta sjukhus. Jag vill att vi vänder på varje sten för att finna en lösning för vården, personalen och framför allt patienterna på Ersta sjukhus.

– Ersta sjukhus har en omvittnat bra verksamhet med kvalitativ och god vård, men lagen kräver upphandling. Krav på upphandling av kirurgiavtalet med Ersta är också den signal vi fått från statliga myndigheter. Jag vill också få klarhet från Konkurrensverket och andra hur de anser att vi kan samarbeta med idéburna aktörer som Ersta.”

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.