Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Utlys området till en krigsgrav"

Försvarsmakten har nu analyserat det videomaterial som föreställer den sjunkna ubåten. 

Med största sannolikhet handlar det om den ryska ubåten "Som" som förliste efter en kollision med ett svenskt fartyg år 1916, skriver Försvarsmakten på sin sajt. 

– Vi har tittat på de här bilderna och då kan man bland annat se namnet på ubåten, men även på konstruktionen på ubåten, säger Jesper Tengroth vid Försvarsmaktens informationsavdelning. 

UD har informerat den ryska ambassaden om Försvarsmaktens uppgifter. 

Samtidigt kommer krav från ryska ”Ubåtssjömännens klubb” om att svenska myndigheterna måste utlysa området som krigsgrav till havs.

UPPDATERAD 18.25

• På måndagen berättade Expressen att vrakletarna i Ocean X Team hittat en ubåt på svenskt vatten.

• Försvarsmakten uppgav att man analyserade materialet, och att det inte rörde sig om en svensk ubåt.

• Regeringen informerades om fyndet - men vill inte ge några kommenterar utan hänvisade till Försvarsmakten.

• Försvarsmakten gick på tisdagen ut med uppgifterna om att det rörde sig om den försvunna catfish-ubåten "Som" som förliste 1916.

• Enligt SVT Uppsala ska fyndplatsen ligga utanför Upplandskusten. 

• Chef för "Ubåtssjömännens klubb" i S:t Petersburg kräver att Sverige måste utlysa området som krigsgrav till havs och att en minnesceremoni bör hållas.


Ubåtsvraket hittades i förra veckan på havsbottnen utanför den svenska ostkusten i Mellansverige av vrakletarna i företaget Ocean X Team. Vrakletarna vill inte gå ut med exakt var fyndplatsen är, men uppger att den ligger cirka 1,5 sjömil, 2 750 meter, från land och att det finns viss båttrafik i området. De uppger också att vraket ligger på svenskt vatten. 

Enligt SVT ska fyndplatsen ligga utanför Upplandskusten. 

Försvarsmakten tog del av materialet i går och kunde under tisdagseftermiddagen lämna besked. Med största sannolikhet handlar det om den ryska ubåten "Som" som förliste efter en kollision med ett svenskt fartyg år 1916, under första världskriget och innan den ryska revolutionen, skriver man på sin sajt. 

Daily Mail online skriver att nordiska medier direkt började spekulera i om ubåten hade att göra med ubåtsjakten i oktober i fjol.
The Wall Street Journal skriver om hur nordiska medier spekulerat i om ubåten kan ha haft koppling till ubåtsjakten i oktober i fjol.
"Det påstådda fyndet hittas nio månader efter att den svenska flottan inlett en omfattande undervattensjakt efter en främmande ubåt" , skriver The Telegraph.
BBC news skriver att det har spekulerats om ubåten kan ha varit från senare tid, som efter ubåtsjakten i fjol.
Fox news skriver att Ocean X Team som hittade vraket, säger att de inte vet hur gammalt det är, men att det indikerar att det är ryskt.
"Varifrån kommer en ubåt som har kyrilliska tecken? Svaret är uppenbart..." skriver tyska tidningen Deutsche Welle.
Time rapporterar om att ubåten har hittats i svenskt vatten och att den tycks vara rysk.
"Upptäckten kommer nio månader efter att svenska trupper och fartyg misslyckades i jakten på en rysk ubåt som sägs ha varit nära Stockholm, landets största militära mobilisering sedan kalla kriget." skriver The Guardian.
NBC news skriver "Oron för eventuella intrång av ryska ubåtar har ökat i takt med relationerna mellan Moskva och västvärlden och har förvärrats på grund av händelserna i Ukraina".
Sky News skriver att ubåten byggdes i Vladivostock 1904 och att den 1915 kom att vara en del av den baltiska flottan. Vidare skriver de att ubåten ska ha sjunkit efter att den kolliderade med svenskt fartyg SS Ångermanland 1916  i dålig sikt.
The Independent skriver om att experter spekulerar i om ubåten har sjunkit på senare tid samt är resultatet av ett hemligt uppdrag.
1 / 11

– Jag känner mig väldigt säker på att det är en Catfish. Det stämmer bra överens med detaljerna på ubåten, säger han. 

Den kyrilliska bokstaven som syns på bild stämmer också med hur ”Som”, Malen, stavades - något som Försvarsmakten under tisdagen även bekräftar. 

– Vi har fått ta del av bilderna från företaget och sedan har våra experter tittat om detta. Det rör sig om en Catfish-ubåt, säger Jesper Tengroth 

Enligt Försvarsmaktens sida gör det faktum att ubåten är så pass gammal att ärendet avslutas. Försvarsmakten har inte heller besökt fyndplatsen för vraket. 

– Vi har rapporterat detta till försvarsdepartementet och det finns inget militärt intresse i detta, då är det i så fall en diplomatisk fråga mellan Sverige och Ryssland, säger Jesper Tengroth. 

Har ni varit på fyndplatsen och gjort egna observationer?

– Nej det har vi inte varit. Vi ansåg att det var fullt tillräckligt att analysera materialet från företaget, säger Jesper Tengroth. 

Krav på krigsgrav till havs

Igor Kurdin är chef för ”Ubåtssjömännens klubb” i S:t Petersburg. Han säger att om kan slås fast att det verkligen handlar om den ryska ubåten ”Som” så måste de svenska myndigheterna utlysa området som krigsgrav till havs. Då ska fartyg inte få lägga till där, och dykare ska inte få gå ner för att leta souvenirer.

Naturligtvis är det känslomässigt mycket starkt för anhöriga - och för andra ubåtsveteraner - när en sådan här ubåtsgrav hittas.

- Vi ubåtsmän kan bara känna tillfredsställelse över det, säger Kurdin. Allt för ofta händer det att vi inte vet var våra kamrater dog. De ligger i gravar utan namn.

- Att få veta platsen där en ubåtsman dog är att finna din väns grav.

Han anser också att det borde hållas en minnesceremoni. Men att hitta anhöriga är inte helt enkelt.

- Det är gått nästan hundra år och så mycket har hänt i vårt land: revolution, inbördeskrig, två världskrig. Men vi ska försöka hitta anhöriga.

"Känd sen tidigare"

 Dykarteamet uppger under tisdagen att de har känt till att Catfish-ubåten funnits i området. Dykaren Peter Lindberg bekräftar bland annat att han sökt efter information om "Som" på ett forum för ubåtar redan förra året. Efter fyndet i förra veckan drog Ocean X Team dock slutsatsen att det inte var "Som" de hade hittat.

– Den ubåt som det har visat sig vara, den är känd sedan tidigare, den är ingen hemlighet. Vi har haft koll på den och sneglat på den som projekt tidigare. Men de uppgifter vi har haft att gå efter där är att den ligger längre norrut, vid Svartklubben. Det här är mycket mer söderut, säger Lindberg.

"Bara skrot för dem"

Ocean X Team säger att de först resonerande om att det skulle kunna vara ubåten som försvann 1916, men sedan kom fram till slutsatsen att det måste vara en som inte varit känd. 

– Ja, exakt. Det var därför vi kände att det var dags att kontakta Försvarsmakten. Hade vi kunnat identifiera den på en gång hade det inte varit någon poäng att kontakta Försvarsmakten, de är inte intresserade av ett förstavärldskrigs-vrak. Det är bara skrot för dem. 

Dykteamet var heller inte framgångsrika i sina försök att identifiera vraket.

– Det är det vi inte har kunnat få fram. Vi har inte kunnat jämföra tornen med någon bild och säga att det är ett sådant torn och det måste vara den klassen. Det har inte stämt riktigt, och framför allt det här kyrilliska tecknet, säger dykaren Peter Lindberg.

"Visst, det må vara pinsamt"

Så ni har inte haft en aning om vilket fartyg ni har hittat?

– Nej. 

De efterforskningar ni gjorde efter att ha tagit bilderna gjorde att ni kunde utesluta att det var den aktuella Catfish-båten?

– Ja, som vi såg det. Då tyckte vi att nu är det bäst att kontakta Försvarsmakten för att det här verkar vara något nyare. 

Några timmar efter att nyheten blev känd under måndagen uppmärksammade twittraren Peter Krantz likheterna mellan det tecken som syns på vrakbilderna – och ett hårdhetstecken som finns på äldre fotografier av samma ubåtar. Den typen av bilder säger Peter Lindberg på Ocean X Team att han inte har sett.

– Just det fotot där man ser namnet det hade undgått mig. Visst, det må vara pinsamt, men så är det. 

Det som många ifrågasätter är varför ni inte ens har talat om "Som". Ni har haft kännedom om den och har vetat att den finns i det här området. Är det konstigt tycker du?

– Konstigt vet jag inte. I den här branschen är man väldigt hemlighetsfull och vi har fått väldigt lite information från Ixplorer. 

Det isländska företaget ska ha letat efter vraket i flera år.

– Det är en dröm som gick i uppfyllelse. Vi har letat efter den här ubåten i 15 år, säger Alex Vladmirsson på Ixplore till SVT Nyheter.

Ryska tidningar rapporterar 

Den pensionerade överstelöjtnanten Per Andersson har även varit i kontakt med före detta kolleger inom Försvarsmakten som uppger att ubåtsvrakets koordinater varit kända sedan en tid tillbaka. 

Den ryska tidningen lenta.ru rapporterade i natt om att bilderna på den hittade ubåten liknar ubåten "Som" (Malen) som förliste 1916.

De stora ryska medierna låg annars lågt med rapporter om ubåtsfyndet. Den oberoende radiostationen Echo Moskvy skrev om det sin sajt och nämnde uppgifterna att det fanns kyrilliska bokstäver på skrovet.

"Sannolikt väldigt gammal"

Ola Oskarsson, grundare och utvecklingschef på MMT, Marin Mätteknik, har gjort flera undervattensfynd däribland en ubåt från första världskriget. Han menar att det inte går att dra några slutsatser om hur länge vraket legat där utifrån bilderna på skrovet.  

– Att det inte är en massa sediment på ubåten behöver inte betyda någonting. För på de andra fynden vi har gjort djupare än 40 meter har det inte funnits några sediment på, säger han. 

På bilder från vraket syns ett tecken som är snarlikt ett ryskt hårdhetstecken, som markerar att det är en konsonant som ska uttalas hårt i slutet av ord. 

Expressenkrönikören och försvarsbloggaren Carl "Wiseman" Bergqvist har studerat ryska och kände igen tecknet utifrån bilderna. 


https://twitter.com/wisemanswisdoms/status/625759896382910464

– Det är svårt att bedöma utifrån bilden, men det ser ut som ett sådant tecken. Det här tecknet rationaliserades bort ur det ryska språket 1918. Om det är ett avslutande hårdhetstecken är farkosten med största sannolikhet väldigt gammal, säger Carl Bergqvist.

Tecknet återfinns också på äldre fotografier av samma ubåtar.

Regeringen informerad

Regeringen informerades om fyndet under måndagen – men har beslutat att inte kommentera fyndet än.

– För frågor hänvisar vi till Försvarsmakten, säger försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Ingela Nilsson.

På tisdagsmorgonen har Regeringen inga nya uppgifter att lämna. 

– Vi har kontinuerlig kontakt med Försvarsmakten och får information från dem. När de har kommit fram till en analys så kommer de att redogöra den för oss, säger Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

Ocean X Team har varit i kontakt med Försvarsmakten och visat en del av videomaterialet från fyndplatsen. Anders Kallin, vakthavande informatör på Försvarsmakten bekräftade under måndagskvällen att Försvarsmakten nu analyserar filmerna. Anders Kallin säger dock att det inte saknas några svenska ubåtar.

– Hade det varit en svensk ubåt som sjunkit, hade vi haft ett helt annat läge, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.