Främmande drönare påverkar försvaret

"Man måste försöka bilda sig en uppfattning om vad syftet är med den här typen av drönare", säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: Janerik Henriksson/TT
Under året har det vid upprepade tillfällen rapporterats om drönare, obemannade flygfarkoster, i närheten av svenska försvarsövningar.
Foto: Försvarsmakten

Främmande drönare har vid upprepade tillfällen dykt upp i svenskt, finskt, norskt och baltiskt luftrum under 2016.

Samtidigt rapporterar den ryska statliga sajten RT att det ryska försvaret ska få in nya toppmoderna drönare.

– Man måste försöka bilda sig en uppfattning om vad syftet är med den här typen av drönare, säger försvarsminister Peter Hultqvist, S, om drönarrapporterna.

Tidigare i veckan sa generalmajor Igor Kozhin vid ryska försvaret att landet just nu utvecklar flera olika toppmoderna obemannade luftfarkoster. Det rapporterade den ryska, statligt finansierade – och omdiskuterade –sajten RT, något som även International Business Times uppmärksammade.

Utvecklingen är en del av upprustningen och moderniseringen av den ryska flottan och luftförsvaret. Innan 2020 ska ett hundratal nya lyftfarkoster – drönare, stridsflyg och helikoptrar – vara i bruk, enligt Kozhin. De nya drönarna ska kunna utgå från hangarfartyg.

Samtidigt: I helgen hålls rikskonferensen Folk och försvar i Sälen. Inför det har försvarsminister Peter Hultqvist, S, pratat om den ryska mer offensiva utrikespolitiken. Och just drönare.

Okänd drönare stoppade svenska flygövningar

Vid upprepade tillfällen har det rapporterats om främmande drönare inne på svenskt luftrum. Under 2016 väckte tre fall särskilt uppmärksamhet.

Dels var det under den stora Nato-ledda övningen Baltops på Utö i juni, där 6 000 personer, över 40 fartyg, 60 stridsflygplan och helikoptrar från totalt 17 länder deltog för att öva ett tänkbart scenario där länder i Östersjöområdet kommit i konflikt med varandra. Främmande farkoster dök då upp mitt i natten, och överrumplade det svenska försvaret. Det skrev DN då.

I början av september flög en okänd drönare in över krigsflygbasen i Hagshult, Småland – och stoppade övningsflygningarna.

Hultqvist: Måste bilda sig en uppfattning om syftet

Och: I november störde drönare den stora militärövningen Swenex i Östersjön. I samband med det laddades vapen – för att skjuta ner drönaren.

– Vi har tagit emot rapporter om observationer av flygande föremål i samband med övningen Swenex, sa Carl A Karlsson, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten, då.

På frågan om drönarna kan utgöra ett säkerhetshot mot Sverige svarar försvarsminister Peter Hultqvist, S, på Folk och försvar:

– Saker som påverkar svensk övningsverksamhet eller svenska förhållanden måste man bringa klarhet i var de kommer från. Man måste försöka bilda sig en uppfattning om vad syftet är med den här typen av drönare, säger han.

Flera spaningar i sydöstra Sverige

Varken Hultqvist eller försvaret vill svara på om drönare förekommit fler gånger sen i november.

– Vårt underrättelse- och säkerhetsarbete är ingenting vi berättar om. Vi har ju naturligtvis tittat på de här uppgifterna. Hur vi gjort det och vilka åtgärder vidtar berättar vi inget om, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Men observationerna uppges ha varit betydligt fler under året, än vad försvaret gått ut med.

Personer inom försvaret och svensk flygledning bekräftar att det pratas mycket om drönare, och att fler observationer än gjorts än vad som blivit offentligt.

Det ska handla om höjder som är långt över de hobbydrönare kan gå upp till – mellan 3 000 och 4 000 meters höjd. De flesta observationerna ska ha gjorts i sydöstra Sverige.

Personerna menar att den typen av rapporter i princip inte förekom i Sverige för bara två år sen.

Rapporter i Finland, Norge och Baltikum

Svenska Dagbladet har sammanställt ett antal fall där okända drönare dykt upp över Norge, Finland och Baltikum.

Under militärövningen Rein 2 i Troms i november ska "fler än tio drönare" ha observerats, enligt den säkerhetspolitiska sajten Aldrimer.

I Finland säger överstelöjtnant Vesa Mäntylä till Yle att de sett flera drönare i anslutning till militärövningar.

I Estland observerades drönare över Nato-övningen Hedgehog 2015. SvD, som citerar den estniska tidningen Eesti Päevaleht, skriver att oidentifierade drönare såg ut att övervaka de militära aktiviteterna – vid tre tillfällen.

Nato kan inte uttala sig om rapporterna om främmande drönare har ökat i området.

– När det gäller drönare, eller obemannade luftfarkoster, är det inget jag kan uttala mig om just nu, om vi kan se någon ökning, säger Dylan White, presstalesperson på Nato.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.