När nationaldemokraterna demonstrerade i Södertälje för ett år sen hade de flesta plakaten samma tema: Det är invandrarna som är problemet. Marc Abramsson säger att "det är viktigt att kulturerna inte blandas".
När nationaldemokraterna demonstrerade i Södertälje för ett år sen hade de flesta plakaten samma tema: Det är invandrarna som är problemet. Marc Abramsson säger att "det är viktigt att kulturerna inte blandas".

Främlingsfientliga partier tog många röster från s

Publicerad
Uppdaterad
De främlingsfientliga partierna tog många röster från socialdemokraterna i årets val.
Klassiskt röda bostadsområden har nu tagits över av sverigedemokraternas och nationaldemokraternas väljare.
- Det är helt klart ett uttryck för ett misstroende mot det politiska etablissemanget i allmänhet och socialdemokraterna i synnerhet, säger Ulla Ekström von Essen, forskare vid Södertörns högskola.
Landskrona är i dag sd:s starkaste fäste i Sverige. - Vår grova analys är att sverigedemokraterna tagit röster från socialdemokraterna. I bostadsområdet Sandvången röstade cirka 30 procent på sverigedemokraterna, och det är ett område där socialdemokraterna alltid har varit starka, säger Tutti Johansson Falk (m), kommunalråd i Landskrona. Sd stod även totalt i Sverige för en enorm framgång jämfört med valet 2002, med 2,9 procent i riksdagsvalet och en fyrdubbling av mandat i landets kommuner.

Sd starka bland arbetslösa

Professor Sören Holmberg har studerat SVT:s stora vallokalsundersökning som genomfördes på valdagen med drygt 12 000 väljare runtom i landet. - Där ser man att sd är lite starkare än genomsnittet bland män, unga, arbetslösa, arbetare, småföretagare, människor som är infödda svenskar, människor som har lågt politikerförtroende och eu-motståndare. Ulla Ekström von Essen har forskat om sverigedemokraterna. Hon säger att man kan se att många av de kommuner där sd nu haft framgångar har låg utbildningsnivå. - Det kanske förenklar för dem att få fäste för sin väldigt förenklade politik; en väldigt populistisk och svartvit politik där man i stort sett förklarar allt elände med en för generös invandringspolitik.

Svårt precisera väljarbasen

Nationaldemokraternas (nd) väljarbas är svårare att precisera. I Södertälje där nd fått två mandat i kommunfullmäktige har partiet sitt starkaste stöd i bostadsområdena Bårstabergen och Brunnsäng, drygt åtta procent av rösterna. Befolkningen är äldre och många är så kallade fattigpensionärer, till exempel änkor till industriarbetare. Områdena är klassiska socialdemokratiska fästen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag