Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Framgång för Joe Biden: Historiskt stödpaket röstas igenom

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om Bidens stödpaket.
USA:s president, Joe Biden.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Stödpaketet blir det största i landets historia.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Joe Biden har fått igenom ett historiskt stödpaket på 1 900 miljarder dollar, skriver New York Times

American Rescue Plan, som stödpaketet kallas ska framför allt hjälpa alla de familjer som drabbats av coronapandemin effekter. 

Det är det största stödpaketet i landets historia och en framgång för Biden. 

Under onsdagen klubbade representanthuset igenom Joe Bidens historiska sparpaket. Pengarna ska först och främst hjälpa familjer och löntagare som drabbats hårt i pandemins spår

Bland annat kommer de amerikaner med en årslön på upp till 75 000 dollar få en check på omkring 11 000 kronor. Barnfamiljer och arbetslösa kommer också få en större bidragspeng.

Fyra procent av sparpaketet kommer även att gå till företag, främst inom restaurangbranschen. Men American Rescue Plan, eller Amerikas räddningsplan, kommer även att bistå pengar till landets delstater och lokala myndigheter. 

Vita huset lovordar stödpaketet

Sedan pandemins start har över en halv miljon amerikaner dött i covid-19.

Demokraterna har hävdat att stödpaketet är högst nödvändigt för att bistå alla som drabbats under pandemin, och Vita huset har hyllat stödpaketet stort. 

Jan Psaki, presstalesperson för Vita huset har kallat stödpaketet ”Den mest progressiva lagstiftningen i landets historia”.

Samtidigt har republikanerna attackerat förslaget, som de menar är slösaktigt och överdrivet, rapporterar New York Times. 

Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy har kritiserat stödpaketet och varnat för att ”historien inte kommer vara snäll mot det som händer i dag”. 

Joe Biden väntas skriva under stödpaket på fredag. 

Se mer: Kritiken mot Joe Bidens uttalande: ”Olämpligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.