En lokal kårledare i Frälsningsarmén avslöjar för TV4:s reporter att homosexuella inte får lov att bli frälsningssoldater. Här fångar uttalandet på film med hjälp av en dold kamera.
En lokal kårledare i Frälsningsarmén avslöjar för TV4:s reporter att homosexuella inte får lov att bli frälsningssoldater. Här fångar uttalandet på film med hjälp av en dold kamera.

Frälsningsarmén stänger ut homosexuella: "Är en synd"

Publicerad
Uppdaterad
De får miljontals kronor varje år i gåvor och bidrag för att hjälpa utsatta människor.
Men nu syns en annan sida av Frälsningsarmén.
En granskning av TV4-programmet "Kalla fakta" visar att organisationen stänger ute homosexuella från att bli frälsningssoldater.
Frälsningsarmén är Sveriges näst största kyrkliga insamlingsorganisation med verksamhet på 170 platser i landet. De beskriver sig som en organisation där alla människor är välkomna oavsett religiös tillhörighet, etnicitet, kön eller sexuell läggning.
Men verkligheten är en annan, enligt TV4:s "Kalla fakta".
Av kvällens avsnitt framgår att homosexuella personer inte får blir frälsningssoldater.
- Frälsningsarméns grundposition är att homosexuellt sex är en synd. Det står i våra etiska dokument, säger en lokal kårledare till TV4:s reporter som är utrustad med dold kamera och mikrofon.

Får inte lov att bli soldat

Som homosexuell får man vara med som civilmedlem - men alltså inte soldat.
- Frälsningsarméns regler säger så här, att om du har en aktiv homosexuell relation så får du inte lov att bli soldat, säger den lokale företrädaren till "Kalla fakta".
När TV4-reportern, som påstår sig vara homosexuell, träffar en annan representant från organisationen erbjuds han möjligheten att bli "fri" från sin sexuella läggning genom bön.

Över en miljard kronor

Välgörenhetsorganisationen har under de senaste fem åren fått in över en miljard kronor iform av gåvor, genom sin butiksverksamhet Myrorna och via testamenten. Utöver det har man fått en halv miljard kronor i bidrag från myndigheter och organisationer, enligt "Kalla fakta".
Marie Willermark är Frälsningsarméns högsta ledare iSverige. Till Expressen säger hon:
- Vi har ingenting emot homosexuella människor. De kommer till samlingar och gudstjänster. Vi diskriminerar absolut inte dem.
Om tv-programmet säger hon:
- De kommer inte alls upp med nåt nytt eller saklig kritik. De försöker komma åt Frälsningsarméns trovärdighet. De riktar in sig på vår tro, ingenting som vi har gjort.
Ulrika Westerlund är förbundsordförande i RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigade. Till Expressen säger hon:
- Vi tycker självklart inte att religiös tro kan legitimera homofobi. Det gäller även Frälsningsarmén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag