Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frågorna som Sverige inte ställer till Obama

Det kommer inte att bli några diskussioner om USA:s övervakning av datatrafik under onsdagens presidentbesök i Stockholm.

Det säger utrikesminister Carl Bildt till Expressen.

– Nej, det tror jag inte, säger han.

Frågan om USA:s övervakning av datatrafik över landsgränserna har aldrig varit mer brännhet.

Sedan visselblåsaren Edward Snowden började läcka dokument till de internationella medierna har avslöjanden om säkerhetstjänsten NSA:s övervakningsprogram, avlyssning av data- och teletrafik samt påstått spionage avlöst varandra.

Och kraven om att Sverige ska protestera mot NSA:s utbredda övervakning under president Barack Obamas besök i Sverige har varit många.

Men nu ger utrikesminister Carl Bildt klart besked i en intervju med Expressens Niklas Svensson:

– Nej, det tror jag inte. Däremot pågår det en dialog angående dataskyddsfrågor. Det är en rätt besvärlig förhandling, men den sker i allt väsentligt mellan EU och USA, säger Carl Bildt.

"Inte helt oskyldiga själva"

Enligt utrikesminister Carl Bildt pågår redan diskussioner mellan EU och USA om integritetsfrågor - och där får det också stanna i nuläget, eftersom man inte kommer att diskutera saken under presidentbesöket.

Carl Bildt pekar också på att Sverige inte är helt främmande för metoderna i en intervju med nyhetsbyrån AP.

– Vi är inte helt oskyldiga själva. Vi genomför både underrättelse- och säkerhetsoperationer på nätet. Men de regleras genom lagen. Och vi har stränga skyddsåtgärder och övervakning av dem, säger han till AP.

Piratpartiet rasar

Beskedet får Anna Troberg, talesperson för Piratpartiet, att rasa.

– Det är häpnadsväckande och fruktansvärt att de inte vill ta upp den här frågan, säger hon till AP.

Piratpartiet hoppas nu på att tusentals svenskar ställer upp på demonstrationer under onsdagen under parollen:

"Nej till storebror Obama".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.