Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M går vidare med nationellt tiggeriförbud

Ulf Kristersson ska nu ena alliansen och strida om en rad sakfrågor i partiet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf menar att deadline för regeringsbildningen är först efter valet. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en och en halv vecka som partiledare prövas Ulf Kristersson nu av de egna på arbetsstämman i Örebro. 

Nu väntar strid om en rad sakfrågor för partiledningen. 

Partistyrelsen fick kompromissa om anonyma vittnen i utskottet men går vidare med ett nationellt tiggeriförbud. 

- Vi har fått stöd för att gå vidare med att införa ett nationellt tiggeriförbud, säger Tomas Tobé, M, rättspolitisk talesperson.

På fredagen ska stämman rösta om de tre frågorna. 

Man skulle kunna säga att Moderaternas nye partiledare snart har haft två rätt händelserika första veckor efter segern i Malmö 1 oktober. 

Ulf Kristersson har bildat sitt lag. 

Han har överlevt en taxiskandal och därefter två partiledardebatter på fyra dagar, de senare med bravur enligt Expressens och Dermoskops mätning efter söndagskvällens "Agenda" i SVT2. 

Men efter hyllningarna väntar nästa prövning: pressen inifrån det egna partiet under helgens arbetsstämma i Örebro. 

På stämman ska partiet peka ut riktningen inför valet 2018 och spika detaljpolitik för en rad områden.

Lite efter utsatt tid, strax efter klockan 11 klev Kristersson upp på scenen. Han började med att tacka för stödet under sina 11 dagar som partiledare.

Kristersson: "Problemen försvinner inte över en natt"

När han kommer till partiets turbulenta situation blir han allvarlig och ber företrädarna att vara ödmjuka och ha tålamod partiets situation.

– Våra problem inträffade inte plötsligt och de försvinner inte över en natt.  

M-ledaren kritiserar Stefan Löfven för att vara tjatig om den svenska modellen och menar att Moderaterna ska ägna sig åt "politiken och inte taktiken". 

Förutom de interna partifrågorna hänger frågan om regeringsbildningen över Kristersson. Här med statsminister Stefan Löfven allianskollegorna Jan Björklund och Annie Lööf. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera stridsfrågor väntas för Ulf Kristersson

När Kristersson själv ska lista de stora stridsfrågorna är det mesta känt.

– Vi har en del rättsfrågor om vittnesmål i domstol och sådant som är spännande, vi har säkert en del arbetsmarknadsfrågor som kan bli rejält debatterade. Och så har vi väldigt duktiga landstingspolitiker och regionpolitiker som har en del synpunkter på den nationella sjukvården, säger han efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen, dagen innan stämman. 

Moderata ungdomsförbundet, Muf, som har 37 ombud på plats, räknar med att köra över partiledningen i frågan om marknadshyror. Muf driver linjen om marknadshyror på befintligt bestånd och inte bara på nyproduktion. 

– Partiledningen är väldigt nervösa nu, allt tyder på att vi får igenom marknadshyror. I storstäder som Stockholm skulle det innebära att bostadsbeståndet nyttjas mycket mer effektivt, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa.  

Dessutom väntas strid om Las. Stridsfrågan om anonyma vittnen resulterade på torsdagen i en kompromiss där en utredning om anonyma vittnen föreslås. Enligt MUF vann man den striden mot partiledningen - något partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé inte håller med om.

– Vi har ifrån partistyrelsen lagt fram ett kompromissförslag som fick ett starkt stöd från storstadsförbunden, ungdomsförbundet röstade emot men jag konstaterar att de verkar rätt nöjda. Så det verkar lovande inför debatten i plenum, säger han.    

Enligt Sveriges Radio har frågan om kommunpoliser seglat upp, flera länsförbund vill ge kommunerna rätt att anställa poliser men där kom utskottet fram till att säga nej. 

Nu återstår för stämmans ombud att rösta om frågorna under fredagen. 

Muf-ordföranden Benjamin Dousa. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringsbildningen sätter press på Ulf Kristersson

Samtidigt pressas den nye partiledaren av en större, mer avgörande fråga, den som väntas hänga över dem alla i elva månader framåt - regeringsbildningen 2018.

Han lovade tidigt samtal med allianskollegerna i frågan, men är hemlighetsfull. 

– Vi har börjat prata litegrann. Men vi ska lära känna varandra i våra nya roller under hösten också. Jag uppfattar att det är en viktig fråga men ingen panikfråga, säger Kristersson på onsdagsmorgonen. 

Centerledaren Annie Lööf säger att deadline är först när väljarna sagt sitt, "dagen efter valdagen". 

– Men vi har haft väldigt många bra möten i den nya konstellationen och vi kommer fortsätta träffas flera gånger i månaden och prata både om hur vi ska ha en gemensam alliansagenda för vilken politik vi ska gå fram med och hur vi ska hålla ihop efter valet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!