Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frågorna som pressar Löfven om IT-skandalen

Stefan Löfven.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfvens nära medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson, avgick på söndagen.
Foto: / PRESSBILD
Nästa vecka måste regeringen svara på KU:s frågor om Transportstyrelsens IT-skandal.

Nu ökar pressen på statsminister Stefan Löfven att lägga korten på bordet om Transportstyrelsens IT-skandal.

Han har redan förlorat två ministrar, riskerar en tredje och på söndagen avgick en av hans närmsta medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson.

Misstagen som fällde henne uppdagades i samband med KU:s granskning – här är frågorna som regeringen måste svara på senast nästa vecka. 

På söndagskvällen kom plötsligt nyheten från Dagens Nyheter: en av statsministerns närmaste medarbetare, hans statssekreterare Emma Lennartsson avgår med omedelbar verkan.

Orsaken, säger Lennartsson till tidningen, är att hon begått misstag som kan kopplas till IT-skandalen på Transportstyrelsen som uppdagades i somras. Det handlar om myndighetens outsourcing av IT-tjänster till IBM trots att Säkerhetspolisen varnade för att hemliga handlingar kunde komma i obehöriga händer.

Lennartsson ska ha deltagit i minst två möten på justitiedepartementet under 2016 där frågan om ett tillsynsärende på myndigheten kommit upp, drygt ett halvår tidigare än hon sagt att hon hade informationen. 

Hon har uppgett för DN:s reporter Hans Olsson att hennes misstag upptäcktes i samband med den genomgång som regeringskansliet inlett efter att riksdagens Konstitutionsutskott, KU, påbörjat sin granskning. 

KU kräver skriftliga svar nästa vecka 

Expressen har tagit del av de 21 skriftliga frågor som KU skickat till regeringen. 

– Frågorna är så breda att de även täcker Emma Lennartssons agerande. Vi frågar om vad statsrådsberedningen fått för information och hur man har agerat, säger en person med koppling till utskottet.

Expressen har tagit del av de 21 skriftliga frågor som KU skickat till regeringen.
Expressen har tagit del av de 21 skriftliga frågor som KU skickat till regeringen.
Stefan Löfven får frågan om när han fick kännedom om outsourcingen, vilken information han fick, varifrån den kom och vilka åtgärder han vidtog.

Till exempel vill KU veta när statsrådsberedningen (där Emma Lennartsson arbetade, reds.anm) fick information om Transportstyrelsens planer alternativt beslut att outsourca myndighetens IT-system och hur informationen kom, samt vad den innehöll.

Utskottet vill också veta om det förekom kontakter mellan statsrådsberedningen och andra departement i frågan samt när närings- respektive försvarsdepartementet fick information om ärendet.  

Samtidigt kryper skandalen allt närmare statsministern. Stefan Löfven får frågan om när han fick kännedom om outsourcingen, vilken information han fick, varifrån den kom och vilka åtgärder han vidtog.

Dessutom ställs frågor kring när försvarsminister Peter Hultqvist blev varse och vilka åtgärder han vidtagit. 

Senast den 7 september nästa vecka ska svaren vara inne.

Emma Lennartsson är den tredje personen nära Löfven som fått gå med anledning av skandalen på Transportstyrelsen. Först infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman, S.

Löfven avböjer att kommentera

Samtidigt kvarstår misstroendehotet mot försvarsminister Peter Hultqvist, S, eftersom han också kände till ärendet. 

Dock öppnade alliansledarna Annie Lööf, C, och Jan Björklund, L, på måndagen för att den nya informationen om Lennartsson kan komma att påverka misstroendehotet mot försvarsministern.

Stefan Löfvens nära medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson, avgick på söndagen.
Foto: / PRESSBILD

Lööf säger att hon inte kan svara ja eller nej på om det kan bli aktuellt att rikta ett misstroende mot Stefan Löfven, utan att det beror på vilken ytterligare information som framkommer.

På måndagseftermiddagen krävde SD-ledaren Jimmie Åkesson statsministerns avgång med anledning av frågan.  

Stefan Löfven har avböjt att kommentera Emma Lennartssons avgång. 

Några av KU:s frågor till regeringen:

"Förde justitiedepartementet vidare information man fick från myndigheter till andra departement och statsrådsberedningen? När och hur skedde det i så fall? Förekom andra kontakter mellan justitiedepartementet och andra departement och statsrådsberedningen? När och hur skedde det i så fall?" 

"När fick statsrådsberedningen fick information om Transportstyrelsens planer alternativt beslut att outsourca myndighetens IT-system? Vad innehöll informationen och varifrån härrörde den? Vilka kontakter har därefter ägt rum mellan statsrådsberedningen och olika myndigheter i frågan? Utskottet begär att få ta del av dokumentation från dessa kontakter och den skriftväxling som förekommit mellan statsrådsberedningen och myndigheterna".

"Förde statsrådsberedningen vidare information man fick från myndigheter till andra departement? När och hur skedde det i så fall? Förekom andra kontakter mellan statsrådsberedningen och andra departement i frågan? När och hur skedde det i så fall?"

"När fick Stefan Löfven information om Transportstyrelsens planer alternativt beslut att outsourca myndighetens IT-system? Vad innehöll informationen, varifrån härrörde den, och vilka åtgärder vidtog han då och senare?" 

När har övriga statsråd fått information om Transportstyrelsens planer alternativt beslut att outsourca myndighetens IT-system? Har utrikesministern informerats särskilt?"

"Har det i informationen som inkommit till regeringskansliet funnits uppgifter om att Transportstyrelsens upphandling inte gjordes i form av en säkerhetsskyddad upphandling? När inkom i så fall den informationen och vilka åtgärder vidtogs?"

"Har Transportstyrelsens outsourcing av IT-system och frågor kopplade till den tagits upp vid något statssekreterarmöte, till exempel i gruppen för strategisk samordning? Om ja, när skedde det, vilka statssekreterare deltog, vad diskuterades och vilka åtgärder vidtogs?"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.